Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ запази без промяна рекордно ниските основни лихви в еврозоната. Очаква се ключова пресконференция на Марио Драги от 15:30 ч.

След края на днешното заседание Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че запазва без промяна основните лихви на рекордно ниски нива на фона на опасността от дефлация и все още слабото представяне на икономиката в еврозоната.

Решението на банката беше очаквано, след като на заседание в началото на септември ЕЦБ изненада финансовите пазари, понижавайки своите три основни лихви за втори път само в рамките на няколко месеца.

В същото време ЕЦБ посочи, че ще обяви по-нататъшни стимулиращи политики по време на пресконференцията на шефа на банката Марио Драги от 15:30 ч., вероятно визирайки очаквания старт на програма за покупки на държавни облигации.

Централната банка остави без промяна основната репо лихва в рекордно дъно от едва 0,05%, депозитната лихва на ниво от -0,2% и пределната заемна лихва на ниво от 0,3%.

На заседанието на 4-ти септември Централната банка понижи основната репо лихва до рекордно дъно от 0,05% (най-ниско ниво на основната лихва от старта на еврозоната през 1999-а година), след като за последно банката понижи тази водеща лихва до 0,15% на заседанието през юни. Основната репо лихва е лихвеното ниво, в което Централната банка кредитира търговските банки при провежданите от нея седмични аукциони за осигуряване на паричната ликвидност на банките в еврозоната.

Тогава банката понижи допълнително и въведената в началото на юни отрицателна депозитна лихва до -0,2% от -0,1%. Това е лихвата, която получават търговските банки за държаните от тях средства в Централната банка. ЕЦБ въведе през юни тази "наказателна" лихва по краткосрочните банкови депозити, държани в Централната банка, надявайки се по този начин да принуди търговските банки да "отпушат“ кредитирането на малкия и среден бизнес в еврозоната. ЕЦБ беше първата водеща централна банка в световен план, която се осмели да въведе отрицателна депозитна лихва.

В началото на септември ЕЦБ понижи и пределната заемна (кредитна) лихва до рекордно дъно от 0,3%, след като за последното банката понижи тази лихва до 0,4% на своето заседание на 5-и юни.

През есента на 2014-а година Централната банка стартира и серия стимулиращи парични програми, разчитайки чрез тях да повиши своя финансов баланс с около 1 трлн. евро и да подкрепи инвестициите, икономическия растеж и инфлацията в еврозоната.

През септември ЕЦБ започна нова 4-годишна TLTRO програма за "евтино" кредитиране на търговските банки, като следващият аукцион за осигуряване на банкова ликвидност ще бъде проведен на 11-и декември. В началото на октомври Централната банка започна да купува и обезпечени облигации, а през ноември стартира и програма за покупки на гарантирани с активи ценни книжа (ABS книжа).

Днешното решение на ЕЦБ относно нейната лихвена политика беше напълно очаквано, като акцентът на финансовите пазари се поставя върху предстоящата от 15:30 ч. пресконференция на шефа на банката Марио Драги с оглед предстоящия старт на програма за покупки на държавни облигации, известна като "количествени улеснения". Внимателно ще се следи както размерът на програмата, така и нейната продължителност. Ще се следи и самата процедура за покупки на държавни облигации, тъй като 19-те страни - членки на еврото имат доста различни пазари на облигации. Акцент ще се постави и върху въпроса за споделяне на риска от операцията за "количествени улеснения" -  дали отделните национални централни банки ще понесат най-голяма тежест по отношение на риска от предстоящите покупки на държавни облигации, или по-големият риск ще се поеме от самата ЕЦБ.

Интерес ще представляват и отговорите на Драги на въпроси, свързани с политиката на ЕЦБ спрямо Гърция след изборите в неделя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.