Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за река Тунджа при Елхово и жълт за Сазлийка, Марица и Мочурица

| обновено на 24.01.15 в 12:18
Снимка: БГНЕС

Заради продължаващите валежи е обявено предупреждение оранжев код за река Тунджа при Елхово. Жълт код действа за реките Сазлийка, Марица, Мочурица и за Тунджа при Ямбол. За река Арда системата за предупреждение от наводнения отчита, че водните нива също трябва да бъдат наблюдавани.

По високите места на Смолянска област вали сняг, а в останалите части на региона дъжд. Засега няма сигнали за инциденти. Повече информация от директора на местната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Красимир Шотаров:

Нивата на реките и на язовирите са в рамките на нормалното. Наблюдават се постоянно, особено язовирите. Въпреки че има паднал сняг на курорта "Пампорово", не са получени сигнали за закъсали автомобили и хора, нуждаещи се от оказване на помощ.

52 литра на квадратен метър са падналите валежи в района на Златоград съобщиха от метереологичната станция на връх Рожен. Кметът на Златоград Мирослав Янчев допълни:

Не бих казал, че е толкова критично положението, но в следствие на проливните дъждове през последното денонощие, имаме чувствително повишаване нивото на язовир "Златоград", но все още е под кота преливник 5.90 това е нивото на язовира в 8 часа сутринта. Покачва се нивото. Преливникът в момента прелива с плюс 17 сантиметра, което е в съвсем нормални граници, но вследствие на тези обилни дъждове през изминалите няколко часа имаме пропадане на земни маси в покрайноста, паднали стени. Това съобщи екипът, който в момента прави оглед в село Старчево. Имаме частично наводнени гаражи от проливните дъждове. Нормално е нивото на река Върбица. Все още няма преливане на язовира, което е добре. Прави се контролирано пропускане на язовира, много преди да се очакват дъждовете. Положението е спокойно, не се случва нещо притеснително на територията на общината. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.