Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След изборната победата на СИРИЗА: Какво ще се случи с гръцкия външен дълг и европейските финанси?

Снимка: БГНЕС

"Гърция обръща страницата, оставяйки в миналото мерките на жестоки икономии и петгодишното унижение" - това бяха едни от първите думи на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас пред хилядите поддръжници, празнуващи в центъра на Атина изборната победа на радикалната левица СИРИЗА.

След изборите в южната ни съседка вниманието и на политическите, и на финансовите среди в Европа е фокусирано върху въпроса за гръцкия външен дълг, тъй като в предизборната си програма СИРИЗА заложи на обещанието да отмени строгите мерки за икономии и да издейства опрощаването на огромния дълг, достигащ 320 милиарда евро.

Не закъсняха реакциите и на ръководителите на Европейския парламент. Председателят на комисията на ЕП по външна политика Елмар Брок заяви в ефира на германската обществена телевизия "А Ер Де", че сега не може да се говори за намаляване на дълга на Гърция. "Ако в Гърция не се правят реформи и страната не стане конкурентоспособна, то след три - четири години тя отново ще натрупа също толкова задължения", посочи Брок, цитиран от ТАСС в  коментар за изборната победа на  СИРИЗА.


Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц определи победителя в гръцките избори Алексис Ципрас като прагматик, който ще трябва да направи компромиси. В интервю за радио "Дойчландфунк" Шулц казва, че през нощта след изборите е провел дълъг телефонен разговор с Ципрас. "Той добре знае, че ще трябва да направи компромиси" във външната, както и във вътрешната политика, отбелязва председателят на ЕП, цитиран на сайта на "Дойчландфунк". Мартин Шулц допълва, че СИРИЗА ще трябва да направи компромиси и спрямо ЕС и европейските си партньори, тъй като,  ако тя изпълни исканията си, към Гърция вече няма да текат пари. Всъщност няма възможности за изнудване, според Шулц.

За да анализира бъдещето на гръцките и европейските финанси след изборите в Гърция и очаквания конфликт на Атина с европейските партньори по икономическите въпроси, потърсихме икономиста от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов. Той напомни, че настоящата спасителна програма изтича в края на февруари, т.е. правителството в Гърция ще има по-малко от месец, за да реагира и трябва много бързо да стигне поне до временно продължаване на програмата, за да не изтекат всички срокове и Гърция да не се окаже "отрязана" от финансовите пазари.

Според Георги Ангелов най-големите последствия от излизане или изгонване на Атина от еврозоната ще бъдат за самата Гърция, тъй като тя ще бъде изключена от ползите от членството и страната ще трябва да се справя сама, без да има достъп до финансиране както от спасителните фондове, така и от Европейската централна банка, и от другите инструменти на еврозоната.

В ефира на Радио София Георги Ангелов изтъкна още, че докато Гърция е в еврозоната и има достъп до помощ и до ликвидност от спасителния фонд и от ЕЦБ, няма нищо фатално да се случи и няма да има някакви особени проблеми. "Въпросът е, ако се стигне до голяма конфронтация между новото правителство и кредиторите, и не се стигне до компромис, посочи икономистът, тогава, разбира се, Гърция ще трябва сама да се справя.... и всъщност тогава ще настъпят тежките времена". Затова според Георги Ангелов е толкова важно бързо да се сключи взаимноизгодно споразумение между Гърция и кредиторите. "Все още страната е твърде слаба, за да се справя сама", заяви анализаторът.

Чуйте цялото интервю на Мария Йорданова с Георги Ангелов - старши икономист в Институт "Отворено общество", за да разберете повече какви са шансовете за опрощаване на дълга на Гърция, има ли рискове за банковия сектор в южната ни съседка, който е свързан с българския, и за това: кой е по-ощетен от кризата с гръцкия външен дълг - гръцките или германските данъкоплатци.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55