Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Схемите за директните плащания на земеделските производители ще се прилагат по нови правила

Снимка: Шевкие Чакър
Схемите за директните плащания на земеделските производители ще се прилагат по нови правила. За първи път ще се прилагат схеми за обвързано подпомагане за животни, плодове и зеленчуци, решиха единодушно народните представители, като приеха на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители.

Става възможно само шестима членове на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" да вземат решения за изразходването на евросредствата и назначаването и освобождаването на изпълнителния директор на Фонда. Според сега действащия закон Управителния съвет заседава, когато присъстват най-малко две трети от неговите членове, които са 11.

С промените се създават правни основания министърът на земеделието директно да издава наредби, свързани с Общата селскостопанска политика.

Бюджетът, който ще получат земеделските стопани за кампанията по директните плащания за тази година, е в размер на над 1 милиард и 400 милиона лева. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.