Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха промени в Закона за авторското право

Снимка: БГНЕС

С приетите на първо четене промени в закона за авторското право се регламентира начинът на ползване на произведения, които са обект на авторски права, но авторът не е известен или не може да бъде открит.

Когато такива произведения на изкуството ще бъдат ползвани от публичните медии, от радиата и телевизиите, те могат по специфичен ред, който наблюдава лично министърът на културата, и когато процедурата завърши и тя показва, че не е било възможно да се стигне до автора, тогава те могат да бъдат ползвани по този ред и с този статут на осиротели произведения. Ако междувременно, когато тази процедура е стартирала, авторът бъде идентифициран или неговото местонахождение, тя бива прекратявана и той съответно ползва авторските си права, поясни председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Полина Карастоянова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Все повече са концертите у нас с уредени авторски права

Два пъти повече са концертите в България с уредени авторски права през 2010 г. в сравнение с 2009 г. Данните са на "Музикаутор" - сдружението за колективно управление на правата на композитори, текстописци и аранжори. Около 16 организатори обаче..

публикувано на 12.01.11 в 12:26