Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът решава за спорния заем от 16 милиарда лева

Снимка: БГНЕС
Народното събрание ще обсъжда решението на Министерството на финансите за нов заем от 16 милиарда лева. Приемането на решението беше съпроводено със скандал в парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Финансовото министерство казва, че парите ще бъдат ползвани за плащане на стари задължения и за покриване на държавни дефицити.

Парламентът трябва да ратифицира договора с четири банки, които трябва да помогнат за емитирането на външен дълг за 8 милиарда лева до 2017-а година. Гласуването в бюджетната комисия обаче беше съпроводено със скандал.

Не депутатски гласове, а решение на председателя на комисията Менда Стоянова наклони везните в полза на законопроекта. Тя отмени гласа "против" на депутата от БСП Георги Търновалийски, който, въпреки че отсъстваше, беше заявил отношение.

Това добавя още един повод левицата да критикува предложението, наред с вече заявеното, че този заем е скандален. От БСП организират протест в района на парламента срещу намерението на управляващите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Министърът на финансите ще направи отчет за първите 100 дни от управлението си

Министърът на финансите Владислав Горанов ще отчете първите сто дни от управлението си. Още в началото на мандата на новото правителство трябваше да бъдат осигурени пари за изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това..

публикувано на 18.02.15 в 07:25