Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин: Война с Украйна е малко вероятна

| обновено на 24.02.15 в 11:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Самопровъзгласилата се Донецката народна република обяви, че е започнала да изтегля тежките си оръжия от разделителната линия в Източна Украйна. Това съобщи Едуард Басурин, представител на военното министерство на тази република, цитиран от ТАСС.

Силите на самопровъзгласилата се Донецката народна република са започнали пълномащабно изтегляне на  96 единици артилерийски оръдия "Д-30" от района на Дебалцево, Горловка, Донецк и Телманово в 8 часа българско време. Сепаратистите от Луганската народна република съобщиха, че ще започнат да изтеглят реактивната артилерия от Дебалцево в 11 часа българско време.

Междувременно жертвите на терористичния акт в Харков, който бе извършен преди два дни по време на масово шествие, станаха четири, съобщи съветникът на украинския министър на вътрешните работи Антон Герашченко. В ранните часове на  днешния ден в болница е починал 18-годишен студент от местен икономически университет. По негови данни, в болница остават още девет души, пострадали от взрива.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви в интервю за руската държавна телевизия, че война с Украйна е малко вероятна, въпреки засилването на напрежението между двете страни след анексирането на Крим и бунта в Донбас:

Мисля, че такъв апокалиптичен сценарий едва ли е възможен. Надявам се, че никога няма да се стигне до там. Проблемът не е във връщането на някакви територии. Ръководството на такава голяма европейска държава като Украйна, трябва преди всичко да върне страната към нормален живот, да уреди икономиката и социалните условия, да уреди отношенията си с югоизтока по цивилизован начин.
Министрите на външните работи от "Нормандската четворка" -  Русия, Украйна, Германия и Франция ще обсъдят днес обстановката в Украйна и прилагането на споразумението за примирие "Минск-2".

Постигнатото с посредничеството на Европа споразумение за примирие остава единственият начин за постигане на мир в Украйна, заяви Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини. Според нея, трябва да се положат усилия дипломацията да даде резултат.

Единственото полезно нещо, което може да сработи, е комбинацията от дипломатически натиск, а също и икономически, каза Могерини.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.