Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Тодоровден

| обновено на 28.02.15 в 09:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е Тодоровден. Празникът се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. Известен е и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица.

Почитането на християнския светец Тодор от българите е засвидетелствано още през ранното средновековие и обединява култа към светите великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец.

В народната традиция празникът се свързва със здравето на конете и затова е празник на коневъдството. Преди изгрева на слънцето жените приготвят обредни хлябове с формата на конче или подкова, украсени с орехови ядки, скилидки чесън и сол. От обредните хлябове се слага и в храната на конете.

Според преданията, на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. В древните български представи Тодоровден е един от пролетните празници, свързан със здравето на конете. Най-интересният обичай за празника е надбягването с коне. Кушията - в която участва цялото село.

На днешния празник, за поредна година, община Априлци организира традиционните конски кушии в квартал Видима. В атрактивните надбягвания ще участват 30 коня.

Конкурс за най-гиздав кон ще има на Тодоровден във великотърновското село Арбанаси. Там празникът се чества за 25-и път, защото в селото се намира Клубът по конен спорт "Калоян-92", чиито жокеи са многократни победители в държавните първенства и в състезания на Балканите. 26 коне от клуба ще участват в празничен парад на площада в селото. Музикална програма, разходка с файтон и пони ще предложи още Арбанаси на своите гости на Тодорова събота.

Празникът ще бъде отбелязан и в София, в квартал Бенковски, с традиционна кушия от служителите на група "Конна полиция" към СДВР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.