Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният военноисторически музей отваря врати безплатно за всички посетители

| обновено на 03.03.15 в 10:16
Снимка: Архив

Националният военноисторически музей отваря врати безплатно за всички посетители.

Какви експонати можете да видите разказва Калина Хинкова:

Това е фамилията на Данаил Николаев, на Стефан Тошев и на Кръстю Маринов. По време на Руско-турската война те са опълченци. Участват по-късно във войните за национално обединение, както те, така и техните синове. В нашата постоянна експозиция има зали, посветени на Руско-турската война. Освен въоръжението на българското опълчение, внимание заслужава лодката на генерал Драгомиров, с която той преминава Дунава при Свищов. При нас са отличията на Никола Корчев, който е знаменосецът на Самарското снаме. При нас е и масичката, на която се подписва Одринското примирие през януари 1877-а година.

"Трети март - три войни, три съдби" - това е мотото на подредената в Националния военноисторически музей изложба, посветена на националния празник. Тя ще може да бъде видяна само днес, обясни в интервю за "Хоризонт" директорът на музея доц. Соня Пенкова

Могат да проследят цялата история на Руско-турската война, да видят нашия пореден особен прочит на войната - като символ на началото на свободата на България и разгледана през съдбите на трима от първите български генерали и на техните синове, също офицери от българската армия. Правим подобни изяви единствено и само за този ден като почит и нашия прочит за тази война.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.