Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират плащанията за болници без новата електронна система

Снимка: БГНЕС

Националната здравноосигурителна каса ще спре плащанията към болниците, които не въведат новата електронна система до края на март. От институцията напомниха, че от 1-ви април всички болници трябва да отчитат приетите и изписаните пациенти чрез специална регистрационна система. Системата беше одобрена в края на миналата година, като болниците имаха гратисен период до 31-ви март да се подготвят за въвеждането й.

Електронната система за прием и изписване на пациенти е разработена по поръчка на НЗОК и има за цел да бъде завишен контролът. Тя отчита двете дейности едновременно както в болничното заведение, така и директно в данните на Здравната каса в реално време. До момента обаче само 88 договорни партньори подават данни в регистрационната система, като по-малко от 50 процента от тях правят това редовно. 

В пет области – Велико Търново, Ловеч, Перник, Смолян и Търговище – няма нито една болница, която да е внедрила системата, а в други шест области има само по една. От НЗОК напомнят, че след 1-ви април Касата ще плаща само за пациентите, които са записани в новата регистрационна система.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.