Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолянска област обяви бедствено положение заради обилния снеговалеж

| обновено на 07.03.15 в 13:12
Снимка: БГНЕС

В цялата смолянска област е обявено бедствено положение заради обилния снеговалеж през изминалата нощ. Това стана след заседание на областния кризисен щаб. Много селища в областта остават без ток. Възстановено е вече прекъснатото електрозахранване в Смолян. Има паднали стълбове и дървета върху електропреносната мрежа. Няма връзка и по мобилните телефони. Придвижването по пътищата е изключително затруднено, въпреки работата на снегопочистващата техника. Навсякъде по основните пътища има полицейски патрули, за да контролират движението. Екипи на пожарната и аварийни спасителни групи са на терен от 4.00 часа сутринта. Продължава да вали сняг, но няма данни за бедстващи хора. Директорът на пожарната в Смолян Красимир Шотаров:

Основното за момента е, че няма бедстващи хора. Няма хора, които за момента да са подали сигнал, че се намират в бедствена ситуация. Проблемите са основно паднали дървета. Най-много са падналите дървета по пътното направление Златоград-Мадан в община Смолян. Основната пътна артерия се поддържа. Пътят Пловдив-Смолян, през Пампорово, Рожен, е проходим при нормални зимни условия. Девин-Доспат също е отворен.

По-рано властите в Рудозем обявиха бедствено положение, след като мокрият сняг прекъсна електропродаването в общината. Снегът в града е близо 40 см, а по високопланинските села в общината - над 60 см, каза кметът Румен Пехливанов:

Цялата община от снощи няма ток - без изключение всички населени места. Има множество паднали дървета, което в момента почти прави невъзможно поддържането на пътищата. Имаме и множество паднали проводници, както и счупени електрически стълбове. Абсолютен кошмар. Продължава да вали силно.

Огромно количество сняг натрупа в смолянска област само за последните 15 часа. По-възрастни хора казват, че това е вторият толкова обилен сняг от преди 30 години. Пътната обстановка в планинската област е усложнена и от областното пътно управление апелират, ако не е наложително, да не се предприема пътуване.

Най-големите проблеми, възникнали след обилния сняг, са аварии в електропреносната мрежа и липсата на комуникации в мобилните връзки. Областният управител на Смолян Недялко Славов:

Няколко общини са изцяло без електрозахранване - Рудозем, Мадан, Златоград, Баните, отделни населени места от Смолян. Рудниците е твърде вероятно, ако не дойде електрозахранването до няколко часа, да се наводнят. Започва аварийно изкарването на работниците, нощната и дневната смяна. Притеснение възниква и от това, че когато няма електрозахранване не е възможно и зареждане на бензиноколонките и автомобилите, които поддържат пътната мрежа, няма да имат от къде да зареждат гориво. Иначе язовири и речни корита - за наводнения засега няма безпокойство. Що се касае до пътищата, проблемите се създават от множеството паднали дървета, но те се отстраняват своевременно от екипите на Пожарна безопасност на населението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.