Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критична е обстановката на много места в страната. Предупреждават за сенговалежи и утре

| обновено на 07.03.15 в 19:09

Снеговалежът ще продължи и утре, като за четири области в страната е обявен оранжев код за опасно време. Това са Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. В тези райони се очакват и поледици. За други 10 области има предупреждение със жълт код - Благоевград, София, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора и Хасково.  В Софийско и Благоевградско се очаква снежната покривка да се увеличи с още 10 - 20 см.

Тази сутрин и в Смолянска област беше обявено бедствено положение заради прекъснато електрозахранване навсякъде в региона. Необичайни за последните години снежни преспи от 70 сантиметра до един метър покриха Смолянска област. Обилният мокър сняг прекърши вековни дървета и множество електрически стълбове. Първа община Рудозем обяви бедствено положение. Последваха Смолян и Мадан. От електроенергийния системен оператор съобщиха за прекъснат 110-киловатов далекопровод. През целия ден продължи работата на аварийните екипи. Все още обаче има селища без ток и без достъп. Заради липсата на електричество от наводнения са застрашени рудниците, защото помпите не работят. Всички институции са мобилизирани в работата по разчистването на снега, включиха се и доброволци. Пътната обстановка остава усложнена. Пътуващите трябва да са задължително с вериги.

Бедствено положение заради обилния снеговалеж е обявено в цялата област Кърджали. Тежката зимна обстановка задейства плана за защита при бедствия и спешно събра Кризисния щаб. Над 60 са сигналите за помощ. Преспи над метър, непроходими пътища, закъсали коли и стотици села без ток и вода. Такава е ситуацията в Източните Родопи. На практика цялата област без Кърджали е на тъмно повече от 12 часа. Без ток са спешните медицински центрове и там ще бъдат изпратени генератори. Причината са четири аварирали подстанции, които захранват с електричество района. За справяне с бедствието към проблемните места са насочени аварийни екипи от цяла Южна България. В разчистването на пътищата от паднали дървета са привлечени девет екипа на горските стопанства, оборудвани с моторни резачки и високопроходими автомобили. В центровете за настаняване на деца  вече липсва храна и вода. Продуктите ще им бъдат доставени по линия на БЧК. Пътищата в цялата област са трудно проходими, на изходите полицейски патрули проверяват леките коли и ги пропускат само с вериги. Затворени са пътища от републиканската мрежа. Най-проблемни се оказаха гръцките туристи, които нямат навика да карат със зимни гуми и много от тях  закъсаха в района на Кирково и Кърджали. И в момента продължава да вали сняг като покривката е от 30 сантиметра до метър и половина. Прелива язовир „Студен кладенец”, а Язовир „Кърджали” засега има свободен обем.

Вече цяло денонощие валежите в Хасковска област не спират. Затворени са основни пътища заради преспи и паднали клони. Десетки села са без ток и вода. Пожарните автомобили извозват спешно болните. Обстановката в областта е усложнена. На места снежната покривка е над 50 сантиметра. Преспи, навявания и паднали клони блокираха стотици автомобили по пътя. 90 снегорина не успяват да почистят настилката. Затворени са всички изходи към Кърджали. По международния път към Турция са образувани колони от автомобили. Има преобърнати ТИР-ове, които допълнително усложняват движението. Екипи на пожарната са извозили петима тежко болни, спасили са семейство, което е било блокирано с часове на пътя Ивайловград-Крумовград и са извели от хижа край язовир "Сивата вода" група младежи от Пловдив, между които е била девойка с влошено здраве. Над 150 населени места са без електричество заради паднали стълбове и скъсани проводници. 20 помпени станции са извън строя и оставиха без вода десетки села в общините Хасково, Харманли и Минерални бани. Нивото на река Марица при Свиленград се е покачило, но засега е под критичния минимум.

Във Врачанска област в общините Враца, Мездра и Бяла Слатина са без ток близо 10 000 и десетки села. Най-тежко е в община Враца, където има селища без електрозахранване от снощи. Само два екипа на ЧЕЗ работят за отстраняване на повредите, които на някои места са в труднодостъпни местности. Все още няма информация за възстановяването на електрозахранването в бедстващите райони.

В Габровска област обилният сняг накъса електропроводи и десетки села останаха без ток. Екипите на енергодружеството работят за възстановяване на захранването в повече от 40 населени места в общините Габрово, Севлиево и Дряново. Проходът Шипка е заснежен, няма ограничения за движението.

В Белоградчишко снегътпродължава да вали. Има села без ток и в момента. Кметът на планинската община Борис Николов каза, че ситуацията е тежка, но пътищата са проходими.

Около 30 населени места в Ловешка област все още са без ток заради аварии в електропреносната мрежа, причинени от мокрия сняг, който продължава да вали. По-рано през деня без ток бяха 70 населени места, но електрозахранването в повечето от тях вече е възстановено. В община Ловеч без електрозахранване все още са част от областния град и още 16 села. Възстановено е електрозахранването в общините  Летница и Априлци, но все още има населени места без ток в районите на Тетевен, Троян, Луковит, Угърчин и Ябланица. Екипите на електроразпределителното дружество продължават да работят по отстраняване на авариите, като се очаква електрозахранването да бъде възстановено до 20 часа. Снежната покривка в някои райони на областта е над 30 см, а на Беклемето вече е над 50 см. Пътищата са проходими пи зими условия. Няма затворени участъци. 83 машини на областното пътно управление продължават да обработват републиканската пътна врежа. От областната дирекция на МВР в
Ловеч съобщиха, че няма сигнали за закъсали автомобили и бедстващи хора.

От Планинската спасителна служба в Троян предупреждават, че условията за туризъм в откритата част на Стара планина не са подходящи, тъй като духа силен вятър, има образували се преспи и навявания и опасност от лавини.

Във Велинград, Белово, Батак и Стрелча електрозахранването е възстановено, но без ток остава Пещера. Обстановката в Пазарджишка област продължава да е усложнена, каза началникът на кризисния щаб комисар Иван Панайотов. Пътят Белово-Юндола остава затворен, труднопроходими са трасетата от Велинград към Цигов чарк,  Сърница и Юндола. Там снежната покривка достига 1 метър.

Около 35 населени места в общините Първомай, Родопи и Асеновград все още са без ток, съобщи пловдивският областен управител Розалин Петков. Пътят до Лъки, където снежната покривка е над 1 метър, е проходим, но градът продължава да е без електрозахранване и няма връзка и с мобилните оператори. Затворен за движение е пътят Асеновград - Кърджали. Остава забраната за движение на тежкотоварни автомобили по пътя Асеновград - Смолян. Все още не е разчистен пътят към Върховръх, където блокирани, заради снега са  около 20 души. Вече няколко часа техника работи по отсечката от село Скобелево до планинската местност. В момента хората са в хижата. Няма бедстващи.

Движението по пътя Симитли-Разлог постепенно се нормализира. Два тира аварираха в местността „Баба Цвета“ и образуваха колона от автомобили и в двете посоки. Обстановката се усложни и от други два тежкотоварни автомобила, които превозваха бутилки с метан за газоразпределителната станция в Разлог. Не можем да допуснем десетки хотели в Банско и района да останат без отопление, обясниха от полицията и областното пътно управление преминаването на камионите с опасния товар.

Заради сложната ситуация, за около два часа, движението през прохода Предел бе спряно. Това образува колони от автомобили и в двете посоки. Снегопочистващата техника през целия ден почиства тежкия участък, поради обилния и непрекъснат валеж. Движението вече е нормализирано, но пътуването става трудно, предупреждават от КАТ – Пътна полиция. Остава в сила и забраната за движение на товарни автомобили.

Поражения в Сливенска област нанесоха пулсиращи вятър до 100 км./ч., дъжд и снеговалеж. Без ток от снощи все още е вилната зона на Сливен в района на Дюлева река. По аварията се работи. Сутринта без ток са били балканските села между Бяла и Стара река. Следобяд е било прекъснато за 4 часа електрозахранването в Котленски села, поради скъсани от мокрия сняг жици, съобщиха жители на село Катунище. В полицията са постъпили сигнали за закъсали автомобили по пътя за Карандила, изтеглени от „Пътна помощ“. В планинската част на Сливенска област снеговалежът продължава. Машини на пътно управление почистват пътищата. Котленският проход вече е отворен и за тежки автомобили. Отводняват се наводнени имоти в град Кермен и други селища в община Сливен, където има високи подпочвени води.

Обстановката в София се нормализира след обилния снеговалеж. Трудно проходим остава пътя към Плана планина, съобщи за "Хоризонт" директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева:

Фирмите работят непрекъснато. Поддържат се на настилка улиците, които са носители на масов градски транспорт. Има затруднения на пътя за Плана и към настоящия момент ще вкарат още техника, защото много вали и трябва независимо от всичко да се справят. В града улиците вътре в кварталните са проходими при зимни условия, но като спре снегът ще се мисли за почистване до настилка. Фирмите са в готовност, защото се очаква да вали цяла нощ, каза Георгиева и припомни, че около кооперациите задължението за почистването е на живеещите там.

Над 120 екипа на ЧЕЗ, оборудвани с необходимата високопроходима техника работят по отстраняване на авариите, каза за "Хоризонт" Борислава Луканова. По думите й, обстановката се нормализира и намалява броят на абонатите без електрозахранване във всички региони.

В област Ловеч засегнати в момента са около 8 000 клиенти на ЧЕЗ в общините Ловеч, Угърчин, Луковит и Троян. За област Благоевград засегнати за момента остават 4 000 абонати в общините Разлог, Якоруда, Банско, Сандански и Петрич.

В област Монтана без електрозахранване са около 4 000 клиенти в общините Монтана, Берковица, Вършец, Георги Дамяново и Чипровци.

В област Видин засегнати са около 6 000 абонати в общините Белоградчик, Чупрене, Димово и Грамада.

В област Враца без електрозахранване са 9 000 клиенти в общините Мездра, Роман, Бяла Слатина, Враца и Борован.

В област Перник без ток до момента са около 1500 абонати в община Перник.

В област Плевен засегнати са около 800 клиенти в община Плевен.

В София-област без електрозахранване са около 2000 абонати в общините Своге, Елин Пелин и Самоков. В столицата в момента без електрозахранване са около 500 клиенти.

Ситуацията с електрозахранването в някои области на Югоизточна България остава аварийна, тъй като снеговалежът не спира и в момента,  каза за "Хоризонт" Крум Косев от EVN. Над 150 екипа продължават работа по възстановяване на електрозахранването, като координацеията на дейностите се извършва от кризисен щаб:

Предизвикателство за възстановяване на електрозахранването в много райони остават авариралите подстанции на елекетроенергийния системен оператор ЕСО, общо 10 на брой, и аварии по високоволтовата мрежа, които се обслужват от ЕСО. Разбира се, EVN-България от своя страна оказва абсолютно пълно съдействие на системния оператор за възстановяване на схемите. Затворените пътища в много райони възпрепятстват достъпа на нашите аварийни екипи. Продължаваме действията навсякъде по електроразпределителната мрежа, която обслужва EVN-България. В резултат на предприетите мерки, днес беше възстановено в някои селища електрозахранването, включително и в Смолян, Пампорово, Широка Лъка, във Велинград, Момчилград и в други населени места.

В момента 75 села обслужвани от електроразпределителното дружество ЕНЕРГО-ПРО са без ток. От тях 10 са в област Търговище, 35 са в Габровска области и 30 в област Велико Търново. Аварийните екипи продължават да работят за възстановяване на електрозахранването на всички населени места.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.