Днес във вкусната ни рубрика „Радиопетифури” ще ви запознаем накратко с Жан Антоанет Поасон или всеизвестната мадам Помпадур.
Жан-Антоанет Поасон е родена на 29 декември 1721 година и още на 9 години разбира, че съдбата й е отредила нещо необикновено - гадател й предрекъл, че един ден ще "царува над сърцето на краля". На 20 години тя се омъжва за богаташа Шарл-Гилем дьо Норман д'Етиол. Мадам д'Етиол блестяла с изключителен ум и била доста забавна и тези качества я превърнали в звезда на парижките салони.
През 1745 г. крал Луи XV дава маскен бал по случай женитбата на престолонаследника. Приближени на двора успяват да вкарват непоканената буржоазка Жан-Антоанет д'Етиол, облечена като богинята Диана, а кралят носи модерния костюм на тисово дърво. Тя е на 24 години, омъжена, с две деца, той - на 35, женен, с 11 деца.
Луи забравя всичко и всички и се впуска в най-подлудяващата любов на живота си, а малката буржоазка, заемайки своето място в сърцето му, застава на върха на неписаната йерархия в двореца. Кралят я дарява с титлата маркиза и оттук насетне Жан остава в историята като маркиза Дьо Помпадур.
Всъщност основното качество на Мадам дьо Помпадур не е красотата й, а нейният ум. Тя е дребна на ръст и затова въвежда модата на високите токчета. Луи XV ненавиждал скуката и Мадам събирала целия интелектуален елит на Франция в прочутите си салони.
Според историци и изследователи тя е една от личностите с големи заслуги към културата на Франция. Маркиза Помпадур осигурява средства за талантливи художници и занаятчии, като сама създава една от най-големите колекции на своето време и допринася за развитието на стила рококо в архитектурата, модата и мебелите.
Тя оставя своя следа и в кулинарията, като разбира се вкусните й ястия са предназначени за любимия мъж.
Представяме ви „Любовните супи на мадам Помпадур”
„Горещо сърце”
Една от любимите й супи e „Горещо сърце”.
Необходимите продукти са - 1 килограм домати, 3 глави лук, 2 червени чушки, 1 литър вода, 3 супени лъжици зехтин, 3 яйца, 3 супени лъжици настърган пармезан, 5 филийки бял хляб, черен пипер и сол на вкус.
Приготвя се по следния начин:
Лукът и доматите се нарязват на кубчета. Отстраняват се семената на чушките и те се нарязват на ивици. След това лукът се запържва до златисто и към него се прибавят нарязаните домати и чушки.
Зеленчуците се задушават 5 минути на силен огън, а след това още20 минути на слаб огън. След това се заливат с вряла вода и се добавят се подправките.Вари се още 10 мин.
През това време се разбиват яйцата и пармезана и супата се застройва с тази смес, като внимавате да не кихне. Запържвате филийките до златисто и ги поднасяте с готовата супа.
запържва до златисто.
„Тайната на любовта”
Другата любима супа на мадам Помпадур е „Тайната на любовта”.
За да я приготвите са ви необходими - 500 г печурки, 1 морков, 5 картофа, 1, 5 л вода, 1 връзка зелен лук, 1 глава стар лук, 300 г тиквички, корен от целина, 2 супени лъжици масло, връзка магданоз, 200 г. сметана, черен пипер и сол на вкус, по една щипка индийско орехче и канела.
Приготвяне:
Измивате и нарязвате гъбите на кубчета, заливате с вряла вода и варите 40 минути. Нарязвате моркова на ситно, главата лук и целината и запържвате леко в масло.Подправяте с черен пипер.
Нарязвате картофите и заедно със запържените зеленчуци ги добавяте във врящия бульон. Десет минути преди да е готова супата, добавяте и нарязаните на кубчета тиквички. Посолявате и прибавяте, индийското орехче и канелата.
Сервирате супата, поръсена с нарязан магданози зелен лук и добавяте лъжичка сметана.
Крем супа с моркови и шампанско
Необходими Продукти
· моркови - 1 и ½ кг
· шампанско- 8 с.л.
· сметана- 250 г
· пилешки бульон- 500 мл
· черен пипер - ½ ч.л.
· сол- 2 щипки
· магданоз - 8 стръка
Приготвяне на Крем супа с моркови и шампанско
Морковите се обелват и се нарязват на кубчета, заливат се с една чаша бульон и се задушават до омекване.
Пасират се и се добавя останалият бульон. Добавя се солта и черния пипер, сместа се кипва и се сваля от огъня. Добавя се сметаната и се разбърква.
Супата се сервира, като във всяка чиния се поръси нарязан магданоз и се добави по 1 супена лъжица шампанско.
Започнаха засилени проверки за спазване правилата на пожарна безопасност на хотели, къщи за гости и други туристически обекти на територията на цялата страна. С това са ангажирани екипи служители от Министерството на туризма от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) в МВР. Целта е, ако се налага, да се..
Стабилност и устойчивост са ключовите думи в прогнозата на австрийските компании за 2025, въпреки глобалната икономическа несигурност. Австрия продължава да бъде вторият по големина инвеститор в България . Очакванията на австрийския бизнес за предстоящите 12 месеца могат да се обобщят така: Много стабилност и приемственост,..
Въпреки че собствеността при недвижимите имоти (жилища) у нас е 85%, застраховките са едва около 8 процента. (При САЩ се застраховат 88% от имотите.) Има положителни индикатори за повишаване на информираността сред населението. Делът расте, но базата е малка, подчерта пред БНР-Радио София Веселин Ангелов , член на УС на Българската асоциация..
Във фоайето на БНР беше открита изложбата "По стъпките на Сирак Скитник 2024", посветена на 90-годишнината на Българското национално радио. Картините са отличените в националния конкурс за ученическо изобразително изкуство "По стъпките на Сирак Скитник", който се организира съвместно с Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен и..
“Деца свирят на деца“ е наречен концерта, който ще се проведе в Софийската градска художествена галерия (СГХГ), в последния ден на месец януари. Той е свързан с една от най-важните мисии на фондация “Културни перспективи“ - да развива потенциала на млади артисти и да им дава поле за изява. "В нашата вече позната и обичана серия концерти - "Деца..
Жители на с. Богданлия не се примиряват с решение на Община Елин Пелин да застрои 200 декара пасища от землището на селото с промяна на предназначението на земи , които са публична общинска собственост. Проблемът съществува от около година. Местните жителите са сформирали Инициативен комитет "Да спасим село Богданлия" , организирали са..
На 25 януари 2025 г. Деница Серафим ще изнесе съвместен концерт с италианската група Corde Oblique (Наклонено сърце) пред софийската публика. Деница Серафим е родена във Варна, където завършва Националното училище по изкуствата "Добри Христов“ през 1998 г. През 2002 г. се дипломира в Националната художествена академия в София, със специалност..