Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Любовните супи на мадам Помпадур

Снимка: Уикипедия

Днес във вкусната ни рубрика „Радиопетифури” ще ви запознаем накратко с Жан Антоанет Поасон или всеизвестната мадам Помпадур.

Жан-Антоанет Поасон е родена на 29 декември 1721 година и още на 9 години разбира, че съдбата й е отредила нещо необикновено - гадател й предрекъл, че един ден ще "царува над сърцето на краля". На 20 години тя се омъжва за богаташа Шарл-Гилем дьо Норман д'Етиол. Мадам д'Етиол блестяла с изключителен ум и била доста забавна и тези качества я превърнали в звезда на парижките салони.

През 1745 г. крал Луи XV дава маскен бал по случай женитбата на престолонаследника. Приближени на двора успяват да вкарват непоканената буржоазка Жан-Антоанет д'Етиол, облечена като богинята Диана, а кралят носи модерния костюм на тисово дърво. Тя е на 24 години, омъжена, с две деца, той - на 35, женен, с 11 деца.

Луи забравя всичко и всички и се впуска в най-подлудяващата любов на живота си, а малката буржоазка, заемайки своето място в сърцето му, застава на върха на неписаната йерархия  в двореца. Кралят я дарява с титлата маркиза и оттук насетне Жан остава в историята като маркиза Дьо Помпадур.

Всъщност основното качество на Мадам дьо Помпадур не е красотата й, а  нейният ум. Тя е дребна на ръст и затова  въвежда модата на високите токчета. Луи XV  ненавиждал скуката и Мадам събирала целия интелектуален елит на Франция в прочутите си салони.

Според историци и изследователи тя е една от личностите с големи заслуги към културата на Франция. Маркиза Помпадур осигурява средства за талантливи художници и занаятчии, като сама създава една от най-големите колекции на своето време и допринася за развитието на стила рококо в архитектурата, модата и мебелите.

Тя оставя своя следа и в кулинарията, като разбира се вкусните й ястия са предназначени за любимия мъж.

Представяме ви „Любовните супи на мадам Помпадур”

„Горещо сърце”

Една от любимите й супи e „Горещо сърце”.

Необходимите продукти са - 1 килограм домати, 3 глави лук, 2 червени чушки, 1 литър вода, 3 супени лъжици зехтин, 3 яйца, 3 супени лъжици настърган пармезан, 5 филийки бял хляб, черен пипер и сол на вкус.

Приготвя се по следния начин:

Лукът и доматите се нарязват на кубчета. Отстраняват се семената на чушките и те се нарязват на ивици. След това лукът се запържва до златисто и към него се прибавят нарязаните домати и чушки.

Зеленчуците се задушават 5 минути на силен огън, а след това още20 минути на слаб огън. След това се заливат с вряла вода и се добавят се подправките.Вари се още 10 мин.

През това време се разбиват яйцата и пармезана и супата се застройва с тази смес, като внимавате да не кихне. Запържвате филийките до златисто и ги поднасяте с готовата супа.

запържва до златисто. 

„Тайната на любовта”

Другата любима супа на мадам Помпадур е „Тайната на любовта”.

За да я приготвите са ви необходими -  500 г печурки, 1 морков, 5 картофа, 1, 5 л вода, 1 връзка зелен лук, 1 глава стар лук, 300 г тиквички, корен  от целина, 2 супени лъжици масло, връзка магданоз, 200 г. сметана, черен пипер и сол на вкус, по една щипка индийско орехче  и канела.

Приготвяне:

Измивате и нарязвате гъбите на кубчета, заливате  с вряла вода и варите 40  минути. Нарязвате моркова на ситно, главата лук и целината и запържвате леко в масло.Подправяте с черен пипер.

Нарязвате картофите и заедно със запържените зеленчуци  ги добавяте във врящия бульон. Десет минути преди да е готова супата, добавяте и нарязаните на кубчета тиквички. Посолявате и прибавяте, индийското орехче и канелата.

Сервирате супата, поръсена с нарязан магданози зелен лук и  добавяте лъжичка сметана.

Крем супа с моркови и шампанско

Необходими Продукти

·  моркови - 1 и ½ кг

·  шампанско- 8 с.л.

·  сметана- 250 г

·  пилешки бульон- 500 мл

·  черен пипер - ½ ч.л.

·  сол- 2 щипки

·  магданоз - 8 стръка

Приготвяне на Крем супа с моркови и шампанско

Морковите се обелват и се нарязват на кубчета, заливат се с една чаша бульон и се задушават до омекване.

Пасират се и се добавя останалият бульон. Добавя се солта и черния пипер, сместа се кипва и се сваля от огъня. Добавя се сметаната и се разбърква.

Супата се сервира, като във всяка чиния се поръси нарязан магданоз и се добави по 1 супена лъжица шампанско.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожарът с десетки жертви в ски курорта Карталкая, Турция, бе повод за засилване на планираните проверки

Пожарните инспектори планират още 200-300 проверки до края на зимния туристически сезон

Започнаха засилени проверки за спазване правилата на пожарна безопасност на хотели, къщи за гости и други туристически обекти на територията на цялата страна. С това са ангажирани екипи служители от Министерството на туризма от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) в МВР. Целта е, ако се налага, да се..

публикувано на 23.01.25 в 18:35

Стабилност, приемственост и оптимизъм очакват австрийските инвеститори у нас

Стабилност и устойчивост са ключовите думи в прогнозата на австрийските компании за 2025, въпреки глобалната икономическа несигурност. Австрия продължава да бъде вторият по големина инвеститор в България .  Очакванията на австрийския бизнес за предстоящите 12 месеца могат да се обобщят така: Много стабилност и приемственост,..

публикувано на 23.01.25 в 18:10

Собствениците у нас застраховат по-малко от 10 на сто от имотите си

Въпреки че собствеността при недвижимите имоти (жилища) у нас е 85%, застраховките са едва около 8 процента. (При САЩ се застраховат 88% от имотите.) Има положителни индикатори за повишаване на информираността сред населението. Делът расте, но базата е малка, подчерта пред БНР-Радио София Веселин Ангелов , член на УС на Българската асоциация..

публикувано на 23.01.25 в 16:19

В БНР беше открита изложбата "По стъпките на Сирак Скитник 2024" с картини на ученици

Във фоайето на БНР беше открита изложбата "По стъпките на Сирак Скитник 2024", посветена на 90-годишнината на Българското национално радио. Картините са отличените в националния конкурс за ученическо изобразително изкуство "По стъпките на Сирак Скитник", който се организира съвместно с Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен и..

публикувано на 23.01.25 в 16:02

Концерт "Деца свирят на деца" ще се състои в СГХГ

“Деца свирят на деца“ е наречен концерта, който ще се проведе в Софийската градска художествена галерия (СГХГ), в последния ден на месец януари. Той е свързан с една от най-важните мисии на фондация “Културни перспективи“ - да развива потенциала на млади артисти и да им дава поле за изява. "В нашата вече позната и обичана серия концерти - "Деца..

публикувано на 23.01.25 в 15:47

Жители на с. Богданлия не дават пасища за сметка на разширяване на селището

Жители на с. Богданлия не се примиряват с решение на Община Елин Пелин да застрои 200 декара пасища от землището на селото с промяна на предназначението на земи , които са публична общинска собственост. Проблемът съществува от около година. Местните жителите са сформирали Инициативен комитет "Да спасим село Богданлия" , организирали са..

публикувано на 23.01.25 в 15:11
Corde Oblique

Деница Серафим с концерт в София с италианската група Corde Oblique

На 25 януари 2025 г. Деница Серафим ще изнесе съвместен концерт с италианската група Corde Oblique (Наклонено сърце) пред софийската публика. Деница Серафим е родена във Варна, където завършва Националното училище по изкуствата "Добри Христов“ през 1998 г. През 2002 г. се дипломира в Националната художествена академия в София, със специалност..

публикувано на 23.01.25 в 13:29