Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще финансира стратегическите проекти за диверсифициране на енергийните доставки за страните от ЕС

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) ще финансира стратегическите проекти за диверсифициране на енергийните доставки за страните от Евросъюза (ЕС).

Общата сума, определена за целта, е около 1,4 милиарда евро. Това стана ясно на първата обща комисия по "Икономика, инфраструктура и енергетика" на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

България на първо време има съгласието на европейските си партньори да кандидатства за финансиране на изграждането на газовия интерконектор с Гърция, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова и допълни:

Имаме уверението на нашите партньори от ЕК, че изграждането на интерконектора Гърция - България ще бъде финансиран със средства по фондове и програми на ЕС. Прогнозната стойност на този проект се изчислява на 220 милиона евро. С нашите партньори от съвместното дружество, което е създадено, сме стигнали до тези първоначални данни. Сега предстои да кандидатстваме пред ЕК и се надявам нещата да се развият добре за нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.