Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андриян Петров: Нивата на реките в Смолянска област са в рамките на нормалното

Снимка: wikipedia.org

Спокойна е обстановката в Смолянска област във връзка с обявения оранжев код за обилни валежи, съобщи заместник-областният управител Андриян Петров:

За момента това, което получаваме като информация и като доклад от всички дежурни в общините в Смолянска област, нивата на речните корита са в рамките на нормалното. Има съвсем леки завишавания, а това, което Областната администрация е предприела със заповед на областния управител, е сформиране на Междуведомствена комисия, която работи от началото на седмицата и прави проверка за проводимостта на речните легла и мостовите съоръжения на тях, които са извън населените места.

Оранжев код за обилен дъжд  е обявен днес за две области - Смолян и Кърджали. Освен обилните валежи се очаква и интензивно снеготопене. Жълт код за дъжд е обявен в четири области - Хасково, Пловдив, Пазарджик  и Благоевград.  В планинските райони ще има интензивно снеготопене.
Водните количества в реките в цялата страна са над праговете за високи води, съобщават от Министерството на околната среда и водите. Предупреждава се, че тенденцията за повишаване на водните нива ще се запази и утре. С повишено внимание трябва да бъдат живеещите близо до реките Марица, Тунджа, Арда и техните водосбори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.