Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 6 мъртви пеликана са намерени в резервата Сребърна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още 6 мъртви пеликана бяха извадени от езерото в резервата Сребърна, където миналата седмица беше регистрирано огнище на птичи грип. Проби от мъртвите птици ще бъдат изпратени в София за анализ. Общият брой на откритите в резервата мъртви пеликани досега е 27.

Мъртвите птици са забелязани от охраната на резервата чрез системата за наблюдение в пеликановата колония, каза директорът на областната дирекция по безопасност на храните доктор Себахтин Халид.

Няма промяна в ситуацията - птичият грип, явно всичко, което е по-слабо, ще си отиде. Естественият подбор с пълна сила действа явно. Искам да помоля  жителите на село Сребърна да не си пускат животните и птиците по дворовете. Абсолютно задължително е да ги отглеждат на закрито. Установим ли нарушение, ще има и глоби. Минимумът е двеста лева

В Сребърна пристигнаха и експерти от старозагорския център за спасяване на диви животни "Зелени Балкани", които настояват мъртвите птици да бъдат изследвани и за други болести. Доктор Христина Клисурова.

Тъй като имаме потвърждение само за този щам на инфлуенцията, т.н. птичи грип, но при всички случаи ние държим на версията, че е добре да бъдат направени максимално много изследвания. Не можем да бъдем категорични каква е причината, ако не изключим най-различни връзки.

Същото искат и експерти от БАН, които извършват оглед по въздуха за наличие на други мъртви птици. В Сребърна и околните села е в сила забрана домашните птици да се пускат извън дворовете и да се търгува с птиче месо и продукти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.