Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на здравето лекари ще протестират срещу методиката за финансиране на болниците

Снимка: БГНЕС

Лекари ще протестират символично във вторник, когато е и Световният ден на здравето. По този начин медиците ще изразят несъгласието си с методиката за финансиране на болниците. Засега участие в протеста са потвърдили университетските, частните и общинските лечебници.

Според одобрената от Здравната каса и Българския лекарски съюз методика през 2015-а година болниците ще работят с твърди бюджети, които ще са между 90% и 95% от миналогодишните.

В момента принципът на финансиране е пациентът да следва парите
, заяви доц. Стайко Спиридонов, председател на Националната асоциация на частните болници:

Предлагаме, първо, остойностяване на медицинските услуги, второ, обездържавяване на Националната каса и постепенна демонополизация, трето, превръщането на Лекарския съюз в Лекарска камара, четвърто, връщането на националните медицински институти с държавно финансиране. Такива са Институтът по спешна помощ и Институтът по онкология. Предлагаме концентриране на високо технологична дейност и лечебна дейност, включително и висока подготовка на кадри. Петата идея е либерализация в здравеопазването, повече държавен контрол, регулацията и повече пазар при услугите. В медицината това означава по-свободен пазар и достъп до медицинските услуги с държавна, а не с административна регулация.


Подробностите чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.