Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Горанов: На Общото събрание на ББР ще се вземе решение за емисия от 300 млн.евро

Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов съобщи по време на бизнес форум, че във вторник е Общото събрание на Българската банка за развитие, на което ще се вземе решение за емисия от 300 млн.евро. Това ще даде евтин ресурс за различни инициативи на бизнеса, каквито са иновациите:

Чука се на отворена врата, въпреки че има и инструмент по оперативните програми, свързан с иновациите, който дава отговор на въпроса, дали може евтино да се финансира нещо иновативно. Евтините пари в момента въпросът е да ги харчим разумно.

Българският бизнес трябва да акцентира върху износа към трети страни извън ЕС като САЩ, Япония, Китай, Близкия и Средния изток, смята министърът на икономиката Божидар Лукарски.

За да атакуваме такива сериозни пазари, е необходимо не да си пречим и не една фирма сама да се опита  да пробие и ако може, да загърби всички останали фирми, само тя да е на пазара. Обединението в клъстери ще ви донесат и по-добра маркетингова стратегия, ще ви донесат и съответното количество към качество, което да може да отговори на изискванията на тези пазари.

Министър Горанов увери бизнеса, че проблемът с кантарите в митническите пунктове ще бъде решен окончателно:

Не само, че ще вземем и ще поправим тези кантари, ако не работят добре, а стратегията беше да вземем и кантарите, които в момента не са към Министерството на финансите, за да можем да подобрим капацитета на държавата да следи физически движението на стоки и услуги, за да може тихо и кротко да се похвалим с още по-добра събираемост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.