Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП: Борисов да обясни перспективите за създаването на газов хъб у нас

| обновено на 08.04.15 в 15:06
Снимка: БГНЕС
БСП поискаха от министър-председателя Бойко Борисов да обясни пред парламента какви са перспективите за създаването на газоразпределителен център на територията на България, на фона на преговорите за газопровода "Турски поток".

Заместник-председателят на "БСП лява България" Янаки Стоилов поиска изслушването с аргумента:

Снощи от репортажите, с много неприятно национално чувство, възприехме неговото отсъствие от петорния формат на страни, които вече договарят новия проект. И това отсъствие на българската страна е знак, който не вещае добри перспективи. Ако той смята, че това не е така, нека да дойде и да каже какво ще бъде мястото на България в транзита, в преноса на газ.

В отговор премиерът заяви, че Унгария, Македония, Сърбия и Гърция са суверенни държави и техните министри могат да се събират и да говорят за проекта "Турски поток". България продължава работа по диверсификацията на газови доставки, посочи Борисов:


В нашия разговор с президента Ердоган, както и с други колеги, а и сега и госпожа Петкова ще ходи до Москва, ние сме заявили нашето желание да си направим газов ход с четири-пет източника на газ. До ден днешен ние нямаме писмено прекратяване на договора от руска страна с България, така че всички колеги, външни министри, могат да се събират, да си говорят. Това, че не са ни поканили нашия външен министър и румънския - да, има тълкувания, но аз се надявам, че нашите евроатлантически партньори също правят своите тълкувания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.