Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати в остри дебати за центъра на НАТО в Горна Малина

Снимка: БГНЕС

Процедурата, която трябва да узакони центъра на НАТО в Горна Малина, предизвика остри дебати в пленарната зала. От "Атака" обвиниха управляващите, че с действията си въвличат страната във военни конфликти. Те от своя страна бяха категорични, че целта на гарнизона е да се осъществи по-добра комуникация между страните - членки на НАТО.

Споразумението между Алианса и България за поддържане на гарнизона е подписано през юли миналата година. Мобилният комуникационно-информационен модул принадлежи към командната структура на НАТО, която се ползва от общото финансиране на организацията. Личният състав на наша територия се състои от двама офицери и 55 сержанти и войници, които ги осигурява страната ни.

Разискванията по узаконяването на този център предизвика острата реакция на партия "Атака". Депутатът Илиян Тодоров:

Тоест, предлага се България да се превърне в плацдарм за военни удари срещу трети държави. Предлагате ни да въвлечете България във война с Русия чрез лъжата, че като членове на НАТО ние сме задължени да изградиме подобен модул на КИС на наша територия.

Владимир Тошев от ГЕРБ отговори:

В това, което се излага тук, няма дума истина. И тия, които са платени от руснаците, да не стават и да говорят тук глупости за застрашаване на нашата цялост. Напротив, ние по този начин гарантираме. И ако договорът за НАТО някой не го е чел, той не е голям, той е 15 члена, нека вземе да го прочете и да разбере за какво става въпрос, да не плашиме тука хората и да не говориме тука глупости.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов подчерта, че групата му ще подкрепи разполагането на гарнизона на НАТО с аргумента, че новите обстоятелства с ислямизацията налагат България да бъде подготвена.

Гласуването, с което да се узакони центъра на НАТО, ще се проведе по време на утрешното пленарно заседание.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Волен Сидеров

Сидеров: Ще оправдаят стоварената бойна техника на САЩ с религиозен конфликт

Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров твърди, че у нас е влязла американска бронирана бойна техника. Според Сидеров тя ще бъде използвана против етнически или религиозен конфликт, предизвикан изкуствено отвън. Волен Сидеров заяви, че през последните..

публикувано на 08.04.15 в 13:30