Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: България се връща на мястото си на уважавана държава в Европа

| обновено на 14.04.15 в 21:42
Снимка: БГНЕС
България се връща на мястото си на уважавана държава в Европа. Това заяви пред български журналисти в Париж премиерът Бойко Борисов по повод откритата тази вечер в Лувъра изложба "Епопея на тракийските царе".

Имаме самочувствието да го кажем, за първи път Лувъра отваря врати за чуждестранна изложба. Това показва уважение към България, респект към това, което се прави от министрите, от правителството, към културата
, добави Борисов.

Премиерът уточни, че неговият френски колега Манюел Валс, както и президентът на Франция Франсоа Оланд и бившият френски държавен глава Никола Саркози, са декларирали колко е важна и стабилна България, както и колко добър партньор е нашата страна.

Сега трябва да дойдат повече инвеститори, те ще дойдат, за да станем средноевропейска държава, каквато реално сме и можем да бъдем
, заяви още Борисов.

С повече разум, с дисциплината и стабилността, която има България, накрая всички ще се убедят, дори и руската страна, че не само сме лоялен член на ЕС, но и сме предлагали най-правилните решения. Това заяви в Париж премиерът Бойко Борисов по повод днешните си разговори с президента на Франция Франсоа Оланд.

Министърът на културата Вежди Рашидов определи днешното събитие в Лувъра като досег с върха на световната култура.

Не само излагаме в зала "Ришельо", но с влизането си в тази сграда влизаме в историята на световната култура и вече сме признати за световно значими в културната сфера. Ние сме равни с равните
,  допълни министър Рашидов.

Изложбата вече е била поискана от Русия, Великобритания, Румъния, Хърватия и Мароко. Премиерът добави, че с френския президент се договаря експонати от Лувъра да бъдат изложени в София, в музея "Квадрат 500".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Откриват "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България" в Лувъра

Тази вечер в Лувъра е официалното откриване на изложбата "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България". Страната ни е първата, която прави тематична изложба в най-престижните зали на световния музей и то като единствена..

публикувано на 14.04.15 в 13:29

„Епопея на тракийските царе“ завладява Лувъра

В музея „Лувър“ в Париж днес се открива изложба "Епопея на тракийските царе – археологически открития в България". На церемонията по откриване ще присъстват представители на правителствата на България и на Франция. Поканени са също генералният директор..

публикувано на 14.04.15 в 12:11

България показва в Лувъра изложбата "Епопея на тракийските царе"

В музея "Лувър" в Париж ще бъде открита впечатляващата изложба "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България", в която със свои експонати участват 17 български музея. Подготовката на експозицията започва през 2012 година, когато..

обновено на 14.04.15 в 08:16
Българският Лувър

Българският Лувър ще е Национална галерия "Квадрат 500"

Новото наименование на националния музеен комплекс в София да бъде Национална галерия "Квадрат 500", предлага комисията, която разглежда предложенията за имен на комплекса, назначена от Вежди Рашидов. Членовете на комисията на свое заседание..

публикувано на 03.04.15 в 12:34