Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Сакскобургготски: Назрял е моментът България да се присъедини към Шенген

Назрял е моментът България да се присъедини към Шенгенското пространство, коментира бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който участва в дискусия, посветена на десетата годишнина от подписването на Договора по присъединяване на България и Румъния в Европейския съюз. Заедно с него спомените и оценките за предизвикателствата пред страните в годините на еврочленството сподели и бившият румънски премиер в периода 2004-2008 година Калин Попеску-Търичану.

Домакин на дискусията стана дворецът "Врана". На нея присъстваха вицепремиерът Меглена Кунева, бивши министри в кабинета "Сакскобургготски", лидерът на ДПС Лютви Местан, дипломати и анализатори.

Симеон Сакскобурготски беше посрещнат на крака, с ръкопляскания. В хода на дискусията той сподели за чувствата си при подписването на договора за присъединяване  на България към Европейския съюз.

Изпитах радост и удовлетворение, благодарност и към всички тези хора, които стоят тук. Това беше изключително важен и вълнуващ момент, каза Сакскобурготски.

Бившият румънски премиер, поставил подписа си на договора за присъединяване, Калин Попеску-Търичану сподели, че е бил изпълнен с емоции и е знаел, че Румъния я очаква много работа. Търичану обърна внимание, че десет години по-късно сътрудничеството между двете страни не е на необходимото ниво и призова страните да се възползват от Дунавската стратегия и да работят по общи проекти в комуникациите и инфраструктурата. Той отчете полезността от инструмента за мониторинг на Европейската комисия през годините, но обърна внимание, че този инструмент се е превърнал в политически и поражда дискриминация спрямо България и Румъния. България трябва да продължи да се движи напред, важно е и присъединяването към Шенген, каза на свой ред Симеон Сакскобургготски:

Аз мисля, че е назрял моментът да участваме вече.

Лидерът на ДПС Лютви Местан съобщи, че ще предложат на евролибералите да разработят стратегия за ускоряване на евроинтеграцията на Западните Балкани, както и да се преосмисли петгодишния мораториум в разширяването на ЕС. От ДПС призоваха и за ускоряване на диалога за членството на Турция в ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.