Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Балкония" в сърцето на София: един таван с басейн от 30-те

Swimming Pool е едно ново, но и старо място. Носи в себе си историята на сградата от 30-те години на ХХв. Сега обаче влиза в нова роля - събирали през годините различни жители, стените на мястото вече са артистично издълбани, около басейна има скулптори, а под името Swimming Pool вече съществува най-новото място за съвременно изкуство и колаборации с чуждестранни артисти. Проектът за това пространство е подкрепен от програма "Култура" на Столичната община и Швейцарския фонд.

Международно сътрудничество на артисти и обмяна на идеи са основни за галерията, а целта еда се засили диалогът между местната и международната културна среда. Освен, че среща интересни чужди и български съвременни артисти, мястото е интересно и заради нещо друго - намира се в сърцето на София, срещу Руската църква, на тавана, а като престъпим входа, пред нас се разкрива голям бял слънчев покрив с басейн, които съществуват от 30-те години насам, когато е правена и сградата.

Освен, че балконът изглежда като покрив на Френската ривиера в сърцето на София, до края на месец май може да се види и първата изложба в нея - "Балкония". В нея участват българската артистка Стефания Батоева, която е базирана в Лондон, но позната на българската публика с изложби в галериите "Васка Емануилова" в София и "Сариев" в Пловдив. Другите двама артисти, които оформят с творбите си Swimming Pool са Ив Шерер и Емануел Рос.

Какво е "Балкония"?

Изложбеното пространство, тавански апартамент с тераса и басейн в центъра на София, задава хоризонта. Наоколо се простира градът - колкото саможив, толкова и всеки ден различен. На покрива, изложбата се настанява в домашната обстановка на старо жилище, просмукано от накъсани спомени.

Емануел Рос избира абсурдни обекти от домове в заможните жилищни квартали на Холивуд. Той заема оттам предимно външни архитектурни елементи - орнаменти и фигури, синтезирайки ги в скулптури. Тези скулптури Рос отново слива с една друга колекция от артефакти, заети от последния обитател на жилището, където сега е "Балкония". Taкa той се превръща в колекционер на вкусове, свързващ различни географии от естетически системи, които, макар и лични, в крайна сметка представят собствениците публично. С това свое действие, Рос ни кара да преосмислим личния вкус в универсалното му значение.

Ив Шерер се появява в "Балкония" с факсимиле на Ема Уотсън - работа от серия скулптури, възникнали въз основа на вирусно циркулиращи, случайно изтекли в интернет голи снимки на актрисата. Реално тези снимки са фалшификации, в които главата на Ема е прилепена към чуждо сексуализирано тяло. Шерер продължава този процес като прави 3D модели на тези изображения, които после биват дигитално изработени на струг и понякога отново дублирани в гипс. В "Балкония"  откриваме “Ема“ в различни психологични състояния - материализации,  продължение на режими, възникнали онлайн.

Стефания Батоева развива интересите си към живописта, като ни дава разказ за един въображаем свят, в който свободно се разминават персонажи, пренасяни посредством еуфория. Изненадата, която тя ще сътвори е да изрисува дъното на басейна.

Повече за идеите на това пространство и първата експозиция "Балкония“ - чуйте от интервюто на Юлия с Виктория Драганова, кураторка на галерията.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чакъровите празници събират посетители от цялата страна

За единадесета поредна година край самоковските Чакърови поляни ще се състоят Чакъровите празници, които събират посетители от цялата страна. Тази година ще има възстановка на живота и делото на Чакър войвода. В програмата са включени и народни борби в две категории – до и над 80 кг. Ще участват активни спортисти, но могат да се включат и..

публикувано на 15.07.24 в 18:12

Александра Свиленова - актрисата, която искаше да стане коремен хирург: "Реших да лекувам чрез сцената"

Александра Свиленова е студент в класа на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Тя вече има своите изяви и на софийската театрална сцена. Споделя, че преди да реши да се насочи към студентството, съвсем сериозно е мислила да се реализира като коремен хирург. "Причината, поради която реших да се насоча към медицината е лична, но в един момент се..

публикувано на 15.07.24 в 17:34

Ще бъдат ли обмитени евтините китайски стоки?

Китайските онлайн платформи бележат огромен ръст в продажбите си, но продуктите им са със съмнително качество и без проследимост. Около 15 млн. пакета от трети страни са внесени у нас през 2023 г., без никакъв санитарен контрол. Редица държави планират въвеждането на регулаторни механизми и промяна на наредбите, заради агресивната политика на..

публикувано на 15.07.24 в 17:14
Адриан Николов

Пазарът на труда и висшето образование

Висшето образование е ключ към добро представяне на пазара на труда, почти гарантирано избягване на безработица и намиране на желано и добре платено работно място. От значение е обаче да се оцени конкретният размер на това предимство – колко по-висока е заетостта на висшистите, колко по-ниска е тяхната безработица, тъй като коректните му..

публикувано на 15.07.24 в 15:44
Камен Алипиев-Кедъра

Камен Алипиев-Кедъра: Очаква ни едно лято с изключителни спортни събития

"Олимпиадата е цикъл от 4 години, който разделя едни олимпийски игри от други", посочи спортният журналист Камен Алипиев-Кедъра. В предаването "Радиокафе" той коментира големите спортни събития, които току-що отминаха - "Евро 2024" и тенис турнира "Уимбълдън", както и какви са очакванията за наближаващите олимпийски игри в Париж, Франция...

публикувано на 15.07.24 в 15:31

Фотожурналистът Евгени Димитров: Имаме недостиг на визуални спомени въпреки, че плуваме в тях

В изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" е уловен духът на софийските улици през 90-те, разнолик, пъстър и пълен с надежди. Експозицията представя 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Много неща се случват за първи път пред току-що излезлите от строгата дисциплина на режима хора. Звуците, цветовете,..

публикувано на 15.07.24 в 12:54

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с лятото песента е с гореща салса и регетон ритмика , а в текста става дума за особеното състояние на..

публикувано на 15.07.24 в 09:29