Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален събор на овцевъдите започва над Лясковец

Снимка: fermer.bg

Край Петропавловския манастир над град Лясковец днес започва Четвъртият национален събор на овцевъдите в България.

На 100 декара манастирски поляни до неделя ще бъдат представени породисти животни, занаяти, свързани с овцевъдството, селскостопанска техника и препарати, местни и млечни продукти. Фермери ще се надпреварват в майсторско доене и стригане на овце и обезкостяване на агнета. Ще има конкурси за най-добро сирене и кашкавал и за месене на гергьовденски обреден хляб. Ще се пекат родопски чевермета. Посетителите ще могат да си купят продукти от овче и козе мляко и месо. Мобилни музейни изложби ще покажат историята на овцевъдството у нас.

На две сцени ще се проведе национален фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце" с участието на повече от 2 000 изпълнители. Тридневният събор е организиран със съдействието на Министерството на земеделието и храните и на откриването се очаква министър Десислава Танева. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.