Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският фестивал на науката привлича ученици и студенти с експерименти и образователни игри

Откриването ще е в парка "Заимов" на 27-и юни

За пета поредна година под егидата на Министерството на образованието и науката от днес до 17 май ще се състои Софийският фестивал на науката. 

На фестивала - на три паралелни сцени в театър "София" и в пространството около театъра в парка Заимов, в специално изградени шатри ще могат да се наблюдават експерименти, да се участва в образователни игри или в срещи с учени.

Софийският фестивал на науката е първият и единствен по рода си научен форум, на който за наука се говори на достъпен език.

Събитието е част от културния календар на столицата и има за цел да разкрие науката като разбираема и атрактивна. Млади учени и лауреати от националния конкурс "Млади таланти", организиран от МОН, ще участват във фестивала, както и изтъкнати международни учени.

В рамките на фестивала са предвидени и ученически посещения. Те са предназначени специално за по-младата публика, която е от 6 до 10 години и от 10 до 15 години. Тези едновременно забавни и образователни събития ще предлагат атрактивни обяснения на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология и география. Всички училищни събития на фестивала ще са безплатни, но е необходима предварителна резервация за тях.

Първото издание на Софийския фестивал на науката, организиран от Британския съвет в партньорство с МОН и Форума "Демокрит", се състоя през 2011 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Фестивал на науката разпалва въображението на софиянци от 14 до 17 май

Във втората половина на тази седмица в София, за пета година ще се проведе Софийският фестивал на науката. По традиция четирите дни на фестивала, от 14 до 17 май, ще предложат богата програма от над 60 събития за всяка възраст, професия и занимание...

публикувано на 11.05.15 в 13:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Датата за предсрочния вот е ясна - 20 октомври

"Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер...

публикувано на 09.08.24 в 14:55

Тежка катастрофа в "Студентски град" тази нощ

Тежка катастрофа е станала в столичния квартал "Студентски град" тази нощ. За случката разказват свидетели в социалната мрежа. "Катастрофа в "Студентски град" до УНСС. Малко се е блъснал. Подаде газ на светофара и не овладя колата", обяснява..

публикувано на 09.08.24 в 12:13

Горица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер на България

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател. "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за..

публикувано на 09.08.24 в 09:25

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите по места. Ограничено беше разрастването на пламъците в западния дял на планината Славянка. Пожарът беше предизвикан от активирало се ново огнище на гръцка територия, което премина граничната бразда и навлезе в..

публикувано на 09.08.24 в 08:21

23 крокодила са регистрирани в София през последните 20 години

23 крокодила са регистрирани в столицата през последните 20 години. Това сочат данните на РИОСВ – София. От там поясниха, че, продължават проверката на документите на открития в столичния кв. "Ботунец" крокодил Кроко, който вече се намира в..

публикувано на 08.08.24 в 19:15
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение

За борба с пътните инциденти трябва да въведем нещо, което го има в цяла Европа - камери ! Това каза пред БНР Георги Георгиев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш общински съветник в София, бивш председател на Столичния общински съвет, като подчерта: "..

публикувано на 08.08.24 в 14:54
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Пореден случай на домашно насилие в Перник

45-годишен мъж е нанесъл побой на жена пред очите на бебе, съобщиха от ОДМВР- Перник. Сигнал за поредния случай на домашно насилие е подаден вчера малко преди полунощ на тел. 112. Служители на Първо районно управление в Перник реагирали незабавно и на..

публикувано на 08.08.24 в 13:40