Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия разкритикува ЕС заради кризата в Македония

Лидерът на опозицията в Скопие Зоран Заев разпространи нови смущаващи записи от разговорите на властта

| обновено на 16.05.15 в 15:10
Снимка: БГНЕС

Русия критикува Европейския съюз, че не се отнася с необходимата загриженост към ситуацията в Македония. При посещението си в Сърбия руският външен министър Сергей Лавров настоя Брюксел да се ангажира с проблема. След поредните протести срещу управлението на премиера Никола Груевски, посещението на Лавров е водеща тема в македонските медии.

Медиите в Скопие следят внимателно посещението на руския външен министър в Сърбия и коментират думите на Сергей Лавров, които разкритикува от Белград "твърде сдържаното" отношение на ЕС, свързано с нестабилността на Балканите и последните събития в Македония. Близките медии до правителството на Груевски влизат в тона на руския външен министър Лавров, свързвайки политическата криза в Македония с изграждането на газопровода от Москва "Турски поток", които, според предварителните оценки, трябва да премине през територията на Македония и Сърбия.

Лидерът на опозицията в Македония Зоран Заев разпространи нови записи от разговорите на властта, в които става ясно как вече бившия ръководителят на македонското контраразунаване Сашо Миялков поръчвал стрелба за удоволствие с автомат „Калашников“. Бившия министър на вътрешните работи на Македония Гордана Янкуловска говори за местните албанци с презрителното определение "шиптъри" и как властите в Скопие бързо могат ли да ги поставят на местата им. Тези изявления на управляващите в Македония засилват недоверието между двете основни етнически общности в югозападната ни съседка.

Лидерът на управляващата с премиера Груевски албанска формация  Али Ахмети призова  албанците да излязат на утрешния грандиозен антиправителствен митинг в Скопие и да искат оставката на македонското правителство. 

Във връзка с предстоящи масови прояви в Република Македония, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да планират маршрута си и да избягват струпването на хора, както и районите под полицейска охрана. При нужда българските граждани да се обръщат към посолството ни в Скопие или Генералното ни консулство в Битоля.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.