Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-мун: Кризата в Йемен може да отвори коридор за джихадисти

| обновено на 19.05.15 в 14:16
Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС
1 850 души са убити, а над половин милион са били принудени да напуснат домовете си заради въоръжения конфликт в Йемен, обяви ООН като се позова на данни от здравните заведения в страната. От организацията отново подчертаха, че много хора нямат достъп до здравни услуги, така че броят на жертвите и ранените в действителност е по-голям.

От Световната програма за прехраната към ООН съобщиха, че за времето на прекратяване на огъня са успели да доставят храна на около 400 хиляди души, но почти още толкова се нуждаят от помощ.  

По-рано генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предупреди, че кризата в Йемен може да отвори коридор за джихадистки движения през Сомалия, която е на отсрещния бряг на Аденския залив, предаде Асошиейтед прес.

Той посочи в доклад до Съвета за сигурност, че регионът е застрашен от ислямистката групировка "Аш Шабаб". Той даде за пример дейността на групировката в полуавтономния регион Пунтланд и масовото убийство на 147 студенти в Кения през април.

Водената от Саудитска Арабия сунитска коалиция срещу шиитските бунтовници хути в Йемен нанесе тази нощ въздушни удари по части, верни на бившия президент Али Абдула Салех. Поразени са цели източно и южно от столицата Сана, съобщи Ройтерс. Това са първите атаки на коалицията след като изтече петдневното примирие, като се изключат вчерашните действия в северната провинция Саада и в южния град Аден.

Според източници от бунтовниците техни бойци са влезли снощи в престрелки със саудитски части по границата.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.