Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата изложба в "Квадрат 500" включва над 42 000 експоната

Снимка: "Дневник"

Националната галерия "Квадрат 500", известна и като Българския Лувър, отваря врати с първата си експозиция.  Колекцията включва над 42 000 експоната като половината от творбите са на български автори, а останалите представят изкуство от Европа, Азия, Африка и Америка.

Министърът на културата Вежди Рашидов лично показа на премиера Бойко Борисов изложбените зали на новата Национална галерия, в която са подредени над две хиляди творби.

Дошлите видяха непоказвана до момента скулптура на цар Фердинанд, портрет на Неофит Рилски, Захарий Зограф, творби на Иван Мърквичка, картини на голямото име на българската живопис Владимир Димитров-Майстора и много други.

След толкова много години се сбъдна една мечта, каза художникът Светлин Русев при откриването.

Преди няколко години ме бяха поканили при Светлин Русев, с когото обсъдихме картините на големите български художници да бъдат извадени от прашните кашони и показани на българите. С тези думи се обърна премиерът Бойко Борисов по време на откриването.

Идеята за проекта Национална галерия - Квадрат 500 е от преди 15 години. През това време се смениха 7 министри на културата. Сега галерията вече е готова. В момента работят само три от крилата на музейната сграда. Четвъртото - Южно крило, все още не е готово, защото за него се очакват европейски средства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.