Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заедно в Непал

БНР Новини
6
Снимка: Луиза Лазарова

Шестима българи решават да разнообразят великденските празници, като ги прекарат в Хималаите. Христо, Методи, Калоян, Велина, Бойко и Милена заминават за Непал и прекарват две вълнуващи седмици по склоновете на най-високата планина в света. Пътуването им започва от столицата Катманду и минава през Намче Базар, „столицата на шерпите“. Групата се завръща в България на 20 април. Неочаквано, точно 5 дни след това, ужасяващо земетресение от 7,8 по Рихтер покосява Непал.

Трусовете отнемат живота на повече от 8000 души и оставят без дом над 500 000 човека. В някои села между 80 и 90 на сто от къщите и училищата са напълно разрушени. Близо 2 милиона деца изпитват необходимост от хуманитарна помощ в най-засегнатите региони.

Завърналата се българска група организира благотворителна изложба “Заедно в Непал“, която се намира в централното фоайе на Националния дворец на културата. Чрез 60 снимки изложбата пресъздава Непал, видян през очите на шестимата българи. Фотосите са изключително интересни и изпълнени с емоции.


Методи Терзиев, един от организаторите на изложбата и автор на част от снимките, разказва защо  българската група решава да проведе това благотворително събитие:

Ние решихме, че по някакъв начин искаме да помогнем на държавата, която сме посетили преди 5 дни, на хората, с които се запознахме там, тъй като ни беше все още много близко цялото преживяване и впечатленията от него. Така възникна нашата идея за изложбата. В Непал бяхме най-впечатлени от хората. Това е държава, в която религията е водеща – будизма и хиндуизма. Това са едни хора, които ни удивиха със своята смиреност и спокойствие, особено в Хималаите. Шерпите, като по-различна етническа група в Непал, са наречени „планински хора“ и са директна подкрепа на експедиции. Те са носачи и гидове. Имахме възможност да посетим и две училища, които се намираха високо в планината. Определено сме впечатлени от хората и това е, което ни накара да направим изложбата и да се опитаме да съберем средства, за да подпомогнем най-вече децата.

Всеки посетител на изложбата има възможност да подкрепи каузата, като си закупи снимка, картичка или просто дари определена сума. Създадена е и онлайн платформа, където всеки може да избере и поръча снимка и по този начин да помогне.Даренията ще отидат за децата на Непал чрез УНИЦЕФ България и Teach For Nepal.

Чрез даренията УНИЦЕФ осигурява таблетки за пречистване на питейна вода на засегнатите семейства, а също и  животоспасяващи соли за рехидратация.  Teach For Nepal е неправителствена организация с мисия да предоставя равен достъп до качествено образование за всяко дете в Непал. Събитието е част от седмица, посветена на Непал и в помощ на пострадалите от земетресенията.

Изложбата „Заедно в Непал“ е изключително  събитие, чрез което човек може да се наслади на прекрасни гледки и човешки съдби от един далечен свят,  да се запознае с една нова и интригуваща култура, но най-вече да помогне.

Снимки: Луиза Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия