Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите зад граница ще могат да участват в референдум

| обновено на 04.06.15 в 15:12
Снимка: БГНЕС

Депутатите отхвърлиха предложението подписите за задължително провеждане на референдум да бъдат намалени от 500 хиляди на 300 хиляди подписа. На първо гласуване народните представители приеха българите зад граница да могат да участват в референдум. Прието беше едновременното провеждане на национален референдум и избори на една и съща дата.

Мнозинството прие на първо четене единствено предложенията на ГЕРБ. След прегласуване, поискано от ДПС, отпадна предложението на АБВ да се намали прагът при референдумите. Така се запази досегашното изискване - минимум 500 хиляди подписа за задължително провеждане на референдум и минимум 200 хиляди за инициирането му.

Отхвърлен бе законороектът на Реформаторския блок, който предвиждаше в подписката да не се записва ЕГН и постоянен адрес, а само населено място, улица и рожденна дата. Мнозинството отхвърли и предложенията на "Атака", право на гласуване на национален и местен референдум да имат български граждани, които имат минимум основно образование, както и предложението да се провеждат референдуми по вече действащи международни договори, по които България е страна. 

Обсъждането на шестте законопроекта за промени в закона за референдумите прерасна в оценка на внесените от държавния глава въпроси за националното допитване.

Лидерът на ДПС Лютви Местан измести дебатите, като коментира внесения от президента законопроект с въпросите за мажоритарния вот, електронно и задължително гласуване. Местан попита кой ще носи отговорността, ако се наложи задължителното гласуване:

Това няма нищо общо с разбиранията ни за демокрация. Представете си в бургаско село на балотаж да се явят кандидати на Патриотичен фронт и на "Атака". Ще принудите избирател на ДПС насила да гласува за единия от тях. Той ще бъде принуден по закон. Точно това се цели, несериозно е.

Според Местан има скрит мотив за искания от президента референдум и това е да се намалят гласовете за ДПС:

Ако това е мотивът, аз не искам да си представям, че държавният глава внася референдум, собствено за задължителния вот, споделяйки този мракобесен напън на политически сили, които не крият, че това е действителният им мотив да подкрепят задължителния вот. Ще останете излъгани, това времето ще го покаже.

Мая Манолова от "БСП лява България" призова президента да оттегли предложението си за референдум и да го внесе отново на 18 юни:

Със същите въпроси, които вече бяха отхвърлени от Народното събрание, президентът Плевнелиев нарушава закона за референдумите. Нова подписка, ново предложение за провеждане на референдум може да бъде направено една година след решението на Народното събрание, с което е отхвърлено предложението.

ГЕРБ твърдо застана зад искането на президента. Десислава Атанасова подчерта:

Най-накрая в най-новата ни история ще има възможност за провеждане на референдум. Надявам се, че тази възможност ще съвпадне с провеждането на местните избори на 25 октомври, което ще доведе до по-висока избирателна активност, което е пък и повод за мерки срещу корпоративния, платения вот и опорочаване на изборите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.