Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Москов настоя за въвеждането на електронната търговия с лекарства

Снимка: БГНЕС

В 59 общини у нас липсват аптеки, които осигуряват инсулин, в 80 - онколекарства, а в 39 - лекарства за хронични заболявания, стана ясно на дискусия за правата на пациента. Според министъра на здравеопазването Петър Москов проблемът е в паралелната търговия и ще се разреши с въвеждането на електронната търговия с лекарства.

Държавата и Националната каса са гарантирали финансирането и заплащането на всеки един от тези медикаменти. Проблемът тук не е свързан с невъзможността или недоговорянето на нужно количество. Проблемът е свързан с възможността медикаменти, които на теория трябва да бъдат на българския пазар, да бъдат изнасяни по линията на паралелната търговия в други държави от Европейския съюз или пък - не. Криминалната част от това нещо, тази, която е свързана с това, че краен доставчик - дали аптека, дали болнична аптека, може да си позволи това нещо, тя ще бъде тежко контролирана. Но има и легална - по правилата на ЕС за свободно движение на стоки и търговия с тези медикаменти. Това, което правим в момента, е заедно с индустрията да изработим електронна платформа, която всъщност от момента на влизането на лекарството на митницата да може да проследява онлайн в момента наличността на определените позиции, които са предмет на такъв паралелен износ. При заявка за износ, "ИАО" да може, при отчетена от електронната система в реално време неналичност на такива количества, да може да спира за определен период от време износа на такива медикаменти, посочи здравният министър.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Петър Москов

Петър Москов: Засега не е наложително намаляване на цените на клиничните пътеки

На този етап не е наложително да се намаляват цените на клиничните пътеки. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване и подчерта, че това е личното му мнение. Той обаче..

публикувано на 04.06.15 в 18:19

МЗ обмисля по-високи здравни вноски за хората, които не са минали профилактика

Здравният министър Петър Москов ще предложи санкции за хората, които не се преглеждат профилактично. Предвиждат се два варианта – пациентът да плаща по-високи здравни вноски или да заплаща цената на лечението си, когато се разболее: Всеки български..

обновено на 08.06.15 в 15:19