Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ настояват за повече мерки от Турция за спиране на достъпа на чуждестранни бойци до Сирия и Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати настояват за повече мерки от Турция за спиране на достъпа на чуждестранни бойци до Сирия и Ирак, които минават през нейната територия. Това заяви говорителят на Държавния департамент Джеф Ратке, цитиран от турски медии. По думите му Вашингтон поддържа активно сътрудничество с Анкара по всички направления в борбата срещу Ислямска държава.

Но е необходим по-голям напредък, специално в действията за възпрепятстването на достъпа на чужди бойци до Ирак и Сирия. Турция играе ключова роля и САЩ ще продължи близкото сътрудничество и съвместните усилия с турското правителство, каза той.

Турция от своя страна обяви, че предприема мерки за ограничаване на притока от сирийски бежанци след като през миналата година прие хиляди сирийци заради сраженията между кюрдите и джихадистите. А в рамките на политиката на „отворените врати“ Турция прие 1,8 милиона сирийски бежанци за четири години от началото на конфликта в Сирия.

Според турските власти през миналата седмица в страната са влезли 7000 бежанци, а от сряда броят на бежанците е 6600 души. По време на визита по турската граница турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви, че Турция няма да допуска повече влизания на своя територия от Сирия освен в случай на хуманитарна криза.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.