Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Арх. Стефан Добрев – обединителят не само на градско пространство, но и на хора с идеи

| обновено на 14.09.16 в 14:11
Арх. Стефан Добрев
В „Кой, кой е“ ви каним да погледнем на града с други очи – тези на професионалното проектантско мислене, архитектурните постижения и естетския усет. Това са част от качествата на енциклопедичния ни гост – арх. Стефан Добрев. С него разговаряме за аристократичното му минало като потомък на архитекта, на който Стара София дължи част от облика си, надникваме във Франция, където е живял 18 години, и поглеждаме към бъдещето архитектурно измерение на столицата ни.
 

Арх. Стефан Добрев
е роден през 1961 г. в София. Баща му, арх. Стефан Добрев старши, е архитект с богата международна практика. През 1987 г. завършва  образованието си в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. През 1987 г. работи в ателието на именития български архитект Стефан Орозов, с когото печелят първа награда в конкурса за Националния център по гимнастика в столицата. През 1989 г. специализира градоустройство в архитектурното училище на Париж, Белвил, със специалност „Източни градове” при проф. Сантели. От 1992 г. има собствено ателие в Париж. Участвал е в над 60 международни архитектурни конкурси, като повече от 20 пъти е бил лауреат на първа награда. През 1993 г. става член на френския Орден на архитектите чрез специален конкурс, като му е присъдена диплома от специална комисия „за извънредно стойностни архитектурни реализации” във Франция. Най-значимите му реализирани проекти във Франция са седалище на авиокомпания „Корсер” в Париж, Търговско-промишлена палата в град Мо, жилищни сгради на бул. „Сент Жермен” в Париж. 

Арх. Стефан Добрев е автор на значими проекти в България и чужбина, като най-бележити са: Културният център Azadi Cinema Center в Техеран, първа награда в международен конкурс, 1998 г.; Националната художествена академия в София, първа награда от национален конкурс, 2005 г.; строящият се многофункционален център „Сан Стефано”, първа награда на национален конкурс (в съдружие с арх. Илиян Николов и арх. Филип Захариев), 2005-06 г.;  градоустройствен и архитектурен проект „Вторичен градски център” Танжер, Мароко (в съдружие с Дж. Катаби), първа награда на международен конкурс, 2007 г.; Френски център за култура и сътрудничество – реконструкция и преустройство, пл. Славейков, София (в съдружие с арх. Цветелина Добрева), първа награда на национален конкурс, 2010 г., и много др.

В началото на тази година нашият гост спечели и конкурса за обновяване на Първа зона от Централната градска част на София – районът около „канала“. Заедно с това е и автор на един от най-рационалните проекти за подобряване облика на Борисовата градина.

Арх. Стефан Добрев е автор на сборника от есета „Архитектурни истории“, а едноименното му издателство издирва и издава за българските читатели бутикови книги от нашата и световната литература.

В срещата ни с него научаваме как се разрешава дилемата архитектура или психология, какво е посланието му към българския народ в „Духовност, Добруване, Единство“, българката или французойката е по-красива, защо президентът Петър Стоянов и арх. Николета Савова определят госта ни като „безценен“ и как би изглеждала идеалната София.

Чуйте.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят първия дигитализиран почерк на велик българин

Прехвърляйки мост между историческо минало и съвременна култура,  Национална картова и платежна схема  започва пилотен за България  проект за дигитализиране писменото наследство  на една от сакралните фигури в нашата памет .  Повече 2 десетилетия в света е практика да се дигитализират почерците на умове и таланти на човечеството,..

публикувано на 21.06.21 в 18:32

Без частни училища на безплатното море по програма "Отново заедно”

Не се предвижда участие на частни училища и на родители в Националната програма "Отново заедно", съобщиха от Министерството на образованието по повод постъпили въпроси. По тази програма 30 000 ученици ще летуват на пълна държавна издръжка. Във връзка с един от най-щекотливите въпроси - относно почивките на учениците и дали подборът им ще създаде..

публикувано на 21.06.21 в 18:15

Доц. Васил Гарнизов: Извънредното положение у нас бе или паническа реакция, или за пиар

„Риск“ е централно понятие на политиките за сигурност, те се организират около него. Смесването на риска с други теми като заплахи, опасности, несигурност, нестабилност и т.н. създава неопределеност в политическите практики по редукция на риск. Това е един от изводите, около който се обединиха участниците в кръгла маса, организирана от..

публикувано на 21.06.21 в 17:07

Продължават номинациите в конкурса за зелена журналистика “Див кестен 2021”

Продължават номинациите в конкурса за зелена журналистика “Див кестен 2021”, който отличава журналисти с принос в отразяването на темите, свързани с опазването на околната среда и биологичното разнообразие. Организатори са еколозите от Сдружение “Зелени Балкани” . “Идеята за конкурса се зароди още миналата година. Той е част от..

публикувано на 21.06.21 в 16:53
Геновева Петрова – председател на Българската асоциация по триатлон

Мениджърът трябва да осигури нужното, за да се случи това, което иска

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 20 юни 2021 В предаването от 20 юни може да чуете : Коментари на Боян Бочев и Камен..

публикувано на 21.06.21 в 16:28

В първия ден на лятото еколози "откриха" Министерство на възобновяемата енергия

С флашмоб пред Министерството на енергетиката символично беше открито Министерство на възобновяемата енергия от активисти на Грийнпийс България с празненство в деня на лятното слънцестоене и настъпването на астрономическото лято.“Имаше няколко различни цели и една от тях беше среща със служебния министър на енергетиката, който се отзова и..

публикувано на 21.06.21 в 16:04

18 художници провокират с теми и подходи в изложбата „РазЛичности“

18 художници с над 50 произведения, сътворени в различни сфери на пластичните изкуства, дизайна, вътрешната архитектура, дигиталните изкуства събира изложбата „РазЛичности“, подредена до 8 юли в арт галерия НДК . Експозицията е продължение на проект, започнат през 2019 г. „Обединяват ни естетическите възгледи към изкуството, а не..

публикувано на 21.06.21 в 15:33