Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Стефан Добрев – обединителят не само на градско пространство, но и на хора с идеи

| обновено на 14.09.16 в 14:11
Арх. Стефан Добрев
В „Кой, кой е“ ви каним да погледнем на града с други очи – тези на професионалното проектантско мислене, архитектурните постижения и естетския усет. Това са част от качествата на енциклопедичния ни гост – арх. Стефан Добрев. С него разговаряме за аристократичното му минало като потомък на архитекта, на който Стара София дължи част от облика си, надникваме във Франция, където е живял 18 години, и поглеждаме към бъдещето архитектурно измерение на столицата ни.
 

Арх. Стефан Добрев
е роден през 1961 г. в София. Баща му, арх. Стефан Добрев старши, е архитект с богата международна практика. През 1987 г. завършва  образованието си в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. През 1987 г. работи в ателието на именития български архитект Стефан Орозов, с когото печелят първа награда в конкурса за Националния център по гимнастика в столицата. През 1989 г. специализира градоустройство в архитектурното училище на Париж, Белвил, със специалност „Източни градове” при проф. Сантели. От 1992 г. има собствено ателие в Париж. Участвал е в над 60 международни архитектурни конкурси, като повече от 20 пъти е бил лауреат на първа награда. През 1993 г. става член на френския Орден на архитектите чрез специален конкурс, като му е присъдена диплома от специална комисия „за извънредно стойностни архитектурни реализации” във Франция. Най-значимите му реализирани проекти във Франция са седалище на авиокомпания „Корсер” в Париж, Търговско-промишлена палата в град Мо, жилищни сгради на бул. „Сент Жермен” в Париж. 

Арх. Стефан Добрев е автор на значими проекти в България и чужбина, като най-бележити са: Културният център Azadi Cinema Center в Техеран, първа награда в международен конкурс, 1998 г.; Националната художествена академия в София, първа награда от национален конкурс, 2005 г.; строящият се многофункционален център „Сан Стефано”, първа награда на национален конкурс (в съдружие с арх. Илиян Николов и арх. Филип Захариев), 2005-06 г.;  градоустройствен и архитектурен проект „Вторичен градски център” Танжер, Мароко (в съдружие с Дж. Катаби), първа награда на международен конкурс, 2007 г.; Френски център за култура и сътрудничество – реконструкция и преустройство, пл. Славейков, София (в съдружие с арх. Цветелина Добрева), първа награда на национален конкурс, 2010 г., и много др.

В началото на тази година нашият гост спечели и конкурса за обновяване на Първа зона от Централната градска част на София – районът около „канала“. Заедно с това е и автор на един от най-рационалните проекти за подобряване облика на Борисовата градина.

Арх. Стефан Добрев е автор на сборника от есета „Архитектурни истории“, а едноименното му издателство издирва и издава за българските читатели бутикови книги от нашата и световната литература.

В срещата ни с него научаваме как се разрешава дилемата архитектура или психология, какво е посланието му към българския народ в „Духовност, Добруване, Единство“, българката или французойката е по-красива, защо президентът Петър Стоянов и арх. Николета Савова определят госта ни като „безценен“ и как би изглеждала идеалната София.

Чуйте.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10