Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова апаратура за лечение на онкоболни ще има скоро в големите градове

Снимка: БГНЕС

До края на годината в София, Пловдив, Варна и Плевен ще има нова високотехнологична апаратура за лечение на онкоболни пациенти, увери здравният министър Петър Москов в отговор на въпрос от БСП по време на парламентарния контрол: 
Ще бъдат монтирани различни по специфика, по характеристика, по локализация апаратура за лъчелечение и радиохирургия, което всъщност е основната причина за този, да го наречем "тъжен керван" към Турция на онкоболни. В края на тази година ние ще имаме пълният набор от апаратура на територията на България, с която твърденията от турската страна, защото не всички минават през Фонда за лечение в чужбина, че по около 100 българи седмично преминават през такъв вид терапия заради нуждите от такава апаратура, която има във високотехнологичните турските болници.

В отговор на въпрос от партия АБВ, Москов посочи, че Здравната каса покрива цялостната лекарствена терапия на болните от левкемия, но проблемът е в стойността на различните клинични пътеки и затова има усещане за недофинансиране на лечението: 
Спрямо левкемиите, цялостната лекарствена терапия на тези хора е 100 процента финансирана от Касата, дали стойността на клиничната пътека трябва да бъде такава или не – е предмет на по дълъг разговор. Клиничната пътека е котка в чувал, тази струва 800, другата струва 1000. До момента, в който, както планираме в момента с Касата за следващата година, не разбием това нещо на стойността, която реално струва лечението, каква част от това се използва за режийни и стопански разходи, каква част се гарантира като доход на хората, които реално лекуват, и каква част отива за строго специализирана апаратура с висока амортизация и консуматив, ние всъщност ще продължим да водим този спор – финансирано ли е или недофинансирано.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.