Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е повдигнато обвинение срещу кмета на Ботевград

| обновено на 22.06.15 в 14:11
Георги Георгиев
Снимка: БГНЕС

Кметът на Ботевград Георги Георгиев е бил отведен принудително на разпит в прокуратурата тази сутрин. Той не е бил задържан и срещу него не е било повдигнато обвинение. До тази мярка се е стигнало след неуспешните опити на разследващите да разпитат Георгиев по прокурорска проверка за нарушения при провеждането на обществени поръчки за асфалтиране на пътища и за тяхната рехабилитация и за заповеди за отдаване под наем на общински имоти в Ботевград. 

Сигналът, по който се прави проверка, е от Сметната палата, обясни говорителят на Окръжната прокуратура Нина Панчева

След края на разпита Георгиев определи обвиненията срещу себе си като неоснователни и ги обвърза с предстоящите местни избори, в които някой искал да му попречи да участва. 

Георги Георгиев е кмет на Ботевград за трети мандат. Преди седмици той напусна ГЕРБ, след като премиерът Бойко Борисов каза, че няма да е номиниран за четвърти. Първите два мандата кметът на Ботевград е бил излъчен от БСП и от НДСВ. 

Сметната палата констатира редица нарушения в управлението на Общината, сред които липса на отчетност, корупция, конфликт на интереси. 

Кемтът на Ботевград Георги Георгиев коментира за "Хоризонт" случилото се в понеделник:

Всички тези неща са пресъздадени от лъжци и клеветници, не както трябва, и затова днес трябваше да обясня някои неща. Някои се страхуват от кмета на Ботевград, че ще се яви отново на избори. Други искат да се явят на избори, но задължително кметът на Ботевград да не се яви, защото, ако се яви, техният процент за спечелване ще бъде малък. Това е цялата история – предстоящи избори. Тези, които се страхуват от предстоящите избори, така са си организирали нещата, че аз и моите близки в последните 8 месеца или година непрекъснато сме викани и разпитвани. В общината на Ботевград не се извършват престъпления. Всичко, придобито от семейството на Георгиев, е по законен път. За премиера Бойко Борисов няма да кажа нищо лошо.

От централата на ГЕРБ обясниха пред "Хоризонт", че на 12 май Георги Георгиев е изключен от партията по негова молба. На следващия ден съветниците от квотата на ГЕРБ колективно са депозирали молбите си за напускане на партията, недоволни от изключването на Георгиев. На 18 май Изпълнителната комисия на ГЕРБ с решение е освободила съветниците от членство. Партията се разграничава от действията на ботевградския кмет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.