Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП внася жалба в Конституционния съд срещу заема от 16 млрд лева

Михаил Миков
Снимка: БГНЕС

БСП внасят днес жалбата до Конституционния съд заради гласувания преди месеци дълг от 16 милиарда лева. Под жалбата до съда за дълга социалистите бяха подкрепени от осем депутати от АБВ и независимия депутат Велизар Енчев. "Атака", които гласуваха против дълга, не положиха подписи под жалбата. 

Социалистите започват и подписка с искане Конституционният съд да бъде сезиран по приетите текстове в Закона за здравното осигуряване, с които се нарушава солидарния принцип в здравната система. За новата инициатива лидерът на БСП Михаил Миков се обоснова:
Нарушава се категоричната разпоредба на член 52 от Конституцията, гражданите имат право на безплатно ползване на медицинско обслужване.
Миков съобщи, че левицата ще подкрепи инициативата за размразяване на АЕЦ "Белене". Утре ще подкрепят изслушването на председателя на регулатора в Народното събрание с ясното съзнание.
И какво от това? Освен, че сега се прехвърля отговорност на Народното събрание, но ние не искаме да носим тази отговорност. Опит за сваляне на напрежението.
От БСП поискаха осветляване на всички участващи в бизнеса със зелена енергия. Темата за нов управител на БНБ се обсъжда в групата, но ще се заяви позиция едва след като бъдат направени консултации с всички кандидати. Утре следва среща с кандидата на АБВ Виктор Йоцов. Миков коментира още, че трябва да се смени целия управителен съвет на централната банка, което вече не е позиция на премиера.

По отношение на местните избори, БСП изразиха притеснения, че  провеждането на избори две в едно с референдума това ще доведе до тежки проблеми. От партията имат утвърдени кандидати за кметове като 28 са мъжете и девет са жените. Имената ще са ясни в края на август и началото на септември. 
Не бива да се правят глобални изводи за партньорства с АБВ за изборите, но не са изключени такива, каза Миков и заяви, че среща с Георги Първанов ще се проведе.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.