Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП настоява за ясна позиция на правителството за бежанците

Снимка: БГНЕС

БСП поиска България да заяви ясна позиция по бежанския проблем преди срещата на върха в Брюксел, където темата ще бъде една от водещите. Трябва да има и стриктен контрол по разходването на средствата, които страната ни е получила за справяне с бежанската вълна, призоваха още от левицата. Говорителят на БСП Атанас Мерджанов припомни, че партията има позиция по въпроса с бежанците още от началото на годината.

С конструктивното предложение цялостната координация по бежанския проблем да бъде поета лично от министър-председателя. До този момент ние не сме наясно какво е придвижването по въпроса. 

Предстои Съветът на министрите, който трябва да вземе решение за квотите на бежанците. Вариантите са два - дали страната трябва да остане в групата на приемащите още бежанци, или от страната ни да бъдат разпределени бежанци в други европейски държави. Мнението на евродепутата от Партията на европейските социалисти Илияна Йотова:

В наш интерес е да попаднем във втората група, защото България има тежки проблеми. Всички статистически данни показват на този етап, че нашият капацитет е вече изчерпан. Нашите притеснения са свързани с това, че идва лято, има затопляне на времето, лоши хигиенни условия и потенциални опасности от епидемии, заболявания. Там има и много деца без родители, което допълнително утежнява тази ситуация. 

Йотова изрази безпокойство.

Ние не знаем каква е българската позиция, с какво нашият министър-председател ще отиде в Брюксел.

Затова Илияна Йотова подчерта нуждата от провеждане на дискусия по тази тема и в Народното събрание. Тя съобщи на пресконференция в централата на БСП за сигнали до нея за неизплатени суми от страна на Държавната агенция за бежанците.

През последните няколко седмици буквално бях затрупана с писма от български лекари и преводачи, затова, че от Коледа насам Държавната агенция за бежанците не им изплаща дължимите суми.

"Хоризонт" изпрати запитване до агенцията за този сигнал. Оттам се ангажираха в най-кратки срокове да коментират изказаните твърдения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.