Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Познавачи на билките отбелязват Еньовден на хижа "Трещеник"

Снимка: БГНЕС

Еньовден е поставял началото на годината в календара на тракийското племе "беси". Всяка година млади любители на природата и познавачи на билките се събират в планината над Якоруда, за да посрещнат изгрева на т.нар. "високото слънце".

Хижа "Трещеник", която всяко лято се превръща в зелено училище за стотици деца от целия район, е мястото, където започват приготовленията за Еньовден. Вечерта преди празника, всички билки и цветя се поставят в специален съд, разказва местният краевед и хижар Илиян Бучков.

Бяхме поставили котлето на място, където при изгрев слънце първият лъч огрява котлето с билките и с водата. Получава се т.нар. "светена вода". Посрещнахме изгрева, всички се поръсиха със светената вода и всички се втурнаха на поляната да берат пресен чай. Мащерката в момента е в разгара на цъфтежа си и е много ароматна, каза Бучков.

От многото намерени артефакти на обявения за свещен връх "Лопатица" известният ни траколог Валерия Фол заключава, че тук е  било свещеното място за племето беси. А според краеведа Илиян Бучков от Еньовден започвала годината.

Днешният ден за древните наши предци е бил Нова година. Еньо значи "едно" или Еньовден значи "първия ден" от календара на бесите, обясни Бучков.

Все повече млади хора намират пътя към здравословния начин на живот и се доверяват на българските билки, които са с изключителни качества.

За всяка болка има билка. Всички химични лекарства, които в момента произвежда фармацевтиката, имат аналог в природата, смята още Бучков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

На Еньовден билките се берат преди изгрева

Билките, набрани преди изгрева на слънцето на Еньовден, имат лечебна сила.  Това припомни в интервю за Радио Пловдив доц. д-р Веселка Тончева от Института по етнология и фолклористика към БАН. По думите й лечебна сила имат и браните и след изгрева..

публикувано на 24.06.15 в 11:12

Еньовден отбелязаха и във Велико Търново

На днешния Еньовден във Велико Търново бе показан стар билков лек срещу кожни страдания.  На празника Еньовден, който се проведе на възрожденската Самоводска чаршия председателят на съюза на билкарите Емил Елмазов приготви лечебен пластир по стара..

публикувано на 24.06.15 в 16:10

Православната църква почита днес рождението на Св. Йоан Кръстител, в народните вярвания – Еньовден

Православната църква почита днес рождението на Свети Йоан Кръстител. В народните представи 24-ти юни е известен като Еньовден и празник на билките.  За лек или наслада интересът към лечебните растения и билковите отвари е все така актуален. Освен за..

обновено на 24.06.15 в 12:13