Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия за борба с корупцията ще проверява на областно ниво схемите за придобиване на държавни имоти

Всички областни управители трябва да дадат информация за купуваните държавни апартаменти в периода 1997-2015 година. Това е решила парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси. На вчерашното закрито заседание на комисията е решено още да бъде сезирана прокуратурата за купения от депутата от ДПС Мустафа Карадайъ апартамент в София.

През 2003-а година Карадайъ закупува апартамент в столицата, като е заплатил само 25 процента от продажната цена, а останалата сума е закупил с компесаторни записи, които тогава имали стойност между 18 и 30 стотинки, стана ясно още на миналото заседание на антикорупционната комисия. Тогава двама членове на комисията от ГЕРБ и Патриотичния фронт поискаха отстраняването на Мустафа Карадайъ като член на комисията. Днес вече съобщиха, че са сезирали и прокурора. Председателят на комисията Валентин Николов от Патриотичния фронт:

Той не отрича, че данъчната оценка е намалена двойно, от 55 хиляди на 24 и нещо, за мен това не е редно. Според вас, ощетил ли е държавата? Ако действително е законно, той няма от какво да се притеснява.

Мустафа Карадайъ нарече активно мероприятие атаката срещу него:

Един от вносителите на сигнала в свое изказване каза, че е убеден, че всичко около това активно мероприятие е в рамките на закона и е законно. Материалите са в прокуратурата и никой няма правото да ги коментира, докато не се произнесе прокуратурата.

Акцията срещу депутата от ДПС не е тенденциозна, подчерта Валентин Николов и ако има сигнали за други политици, комисията ще ги разгледа. Комисията е взела решение за пълна проверка на областно ниво по схеми за придобиване на държавни имоти.

Някои длъжностни лица са закупували апартаменти чрез заменки, тоест купували са неатрактивни апартаменти за апартаменти, много по-големи, в престижни квартали, като са доплащали някакви минимални суми - три хиляди, четири хиляди лева.

Решенията са взети от всички парламентарни групи без гласа на Мустафа Карадайъ и без "Атака", чийто представител не се явил на заседанието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.