Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на БСП: Пленумът на истината се превърна в пленум на действието

Снимка: БГНЕС

Пленумът на БСП от пленум на "истината" се е превърнал в пленум на действието, така го определи ръководството след седемчасовото заседание на Националния съвет на партията. Основните резултати от него са рокадите в Изпълнителното бюро на БСП с освобождаването на двама от секретарите на Бюрото – Кристиан Вигенин и Антон Кутев, и с назначаването на нов член – Стефан Стефанов от организацията на БСП във Велико Търново. Промените на върха лидерът Михаил Миков определи като засилване на колективното ръководство.

Михаил Миков благодари на Кристиан Вигенин и Антон Кутев за работата им и изрази надежда, че те ще продължат да работят със знанията и с опита си.

Аз много вярвам, че те са хора, които са свързани с БСП и ще продължат да работят, независимо на какви позиции. Това е част от засилване на колективното ръководство. За мен то е изключително важно.

Лидерът на социалистите каза, че издигнатият нов член в Изпълнителното бюро – Стефан Стефанов е бил подкрепен единодушно и с ръкопляскания, като определи 33-годишния партиен кадър като много надежден и перспективен. Заместник-председателят на партията Янаки Стоилов призна, че се е водил тежък разговор около рокадите, особено заради исканата оставка на Драгомир Стойнев от някои партийци.

Това наистина беше тежка, откровена дискусия. Този пленум се превърна в голяма степен в очаквания, назоваван от някои пленум на истината, но и на действието.

Лидерът Михаил Миков допълни: 

Много вярвам, че това ще затвори поводите, по които различни зложелатели на БСП се опитват постоянно да внушават раздор, да внушават междуличностни и котерийни борби вътре в партията.

Драгомир Стойнев потвърди, че Миков не е е поискал неговата оставка и е трябвало да обясни работата си като енергиен министър в кабинета "Орешарски": 

Аз, разбира се, трябваше да отговоря на поставените въпроси от предишния пленум. И понеже нападките бяха толкова остри, че дори и ГЕРБ не са си позволявали такива нападки, аз бях длъжен до отговоря. 

От своя страна Янаки Стоилов каза: 

БСП няма да отстъпва от поеманите ангажименти заради обслужване на частни и корпоративни интереси.

Националният съвет на БСП е утвърдил предизборната платформата "За хората и общините" за предстоящия местен вот. Михаил Миков очерта желаната посока: 

Връщане на доверие, което се изразява в повече гласове за нашите листи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.