Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магистратите се разделиха в позициите си по предложените промени в Конституцията

Снимка: БГНЕС

Представителите на съдебната власт се разделиха в позициите си по предложените промени в Конституцията по време на заседанието на временната комисия в парламента. Висшият съдебен съвет, който е пряко засегнат от готвените промени, представи крайно противоположни становища, едното в подкрепа, а другото - против предложените изменения на Основния закон.

Тезата за това, че само Велико Народно събрание може да приеме настоящия проект за изменение на Конституцията, ярко раздели позициите на магистратите. Върховният административен съд, Прокуратурата и по-голямата част от Висшия съдебен съвет се изказаха категорично, че внесените промени в Конституцията няма как да минат само през Обикновено народно събрание. Според тях се нарушава и балансът между трите власти. Те се обявиха  и против това министърът на правосъдието да има съвещателен глас с правото си да присъства на заседанията на двете колегии - на съдиите и на прокурорите и следователи, чието създаване е също част от предложените промени в структурата на Висшия съдебен съвет. Главният обвинител Сотир Цацаров.

Правото на съвещателен глас очевидно придава далеч повече тежест на министъра.

Членовете на Висшия съдебен съвет Юлияна Колева и Каролина Неделчева представиха напълно противоположни становища. Колева изрази подкрепата на група от членове във ВСС за промените, а Неделчева постави под съмнение дали те ще доведат до ефективно и справедливо правосъдие. Върховният касационен съд подкрепя предложенията за изменения в Конституцията, стана ясно от изслушването на  председателя  Лозан Панов. Предложените промени подкрепиха и от Висшия адвокатски съвет. В представената позиция на президента Плевнелиев се казва, че той подкрепя тези усилия, че те не нарушават принципа на разделение на властите и че са важна стъпка в осъществяване на съдебната реформа. Правосъдният министър Христо Иванов беше категоричен:

Фундаменталната цел на тези предложения е по-високата гаранция на зависимостта на съда. Считаме, че създаването на прокурорска камара за първи път ще въведе колективен и публичен процес на взимане на най-важните решения по отношение на управлението на прокуратурата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.