Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На председателския съвет в НС министри аргументираха нуждата от провеждане на пенсионната и здравната реформа

| обновено на 01.07.15 в 10:38
Снимка: Ивайло Михайлов

По искане на премиера на днешния председателски съвет в Народното събрание дойдоха министрите на социалната политика и на здравеопазването - Ивайло Калфин и Петър Москов. В присъствието на Бойко Борисов министрите са аргументирали нуждата от провеждане на пенсионната и здравната реформа. На заседанието бяха поканени и представители на всички парламентарни групи. След срещата здравният министър Петър Москов обясни:
Преди лятната почивка на парламента важни законодателни инициативи на правителството в сферата на социалната дейност и в сферата на здравеопазването да залегнат в дневния ред на парламента и да търсим подкрепа от различните парламентарни групи. 
Аз едва ли ще си позволя да перефразирам премиера, но потърси подкрепа за важните законопроекти в тези две сфери, защото това са промени, които не решават просто нещо от днес за утре, а всъщност дават дългосрочната стратегическа рамка на това как ще се движат финансите, здравето и социалната сигурност на българите.
Министър Москов не отговори коя от парламентарните групи е заявила подкрепа за реформите, но подчерта, че разговорът е бил конструктивен. Премиерът Борисов напусна срещата без да коментира.
След заседанието от "Атака" изразиха недоволство от предложенията. Лидерът на партията Волен Сидеров заяви:
Ако са верни тези идеи, че здравното министерство върви към приватизация на здравните заведения, на болниците, ние сме против това. Напротив, нашето виждане на "Атака" е точно обратното, че трябва да има държавно здравеопазване, че трябва да се върнат болниците в статут не на търговски дружества, както са сега, а да бъдат изцяло държавни, на бюджет. Ние не отиваме към социална държава по тоя начин, както пише пак Конституцията, отиваме към неолиберална, латиноамерикански тип държава.
Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов каза, че на председателския съвет премиерът и министрите са призовали двете реформи да бъдат подкрепени:
Нали апелът беше към всички парламентарни групи да подкрепят тези два законопроекта. Имаше бележки от някои от колегите, примерно, БСП поставиха въпроса за това да се оттегли цялата глава за приватизация на болничните заведения. Министърът каза, че това е възможно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.