Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП сезира Конституционния съд за правилата за избор на управител на БНБ

Снимка: www.prb.bg

БСП внася искането за сезиране на Конституционния съд за правилата за избор на управител на Българската народна банка. От партията са събрали 71 подписа при необходими поне 48. Включени са депутатите от "БСП лява България", Патриотичния фронт, депутати от ДПС, БДЦ, "Атака" и независими. От ГЕРБ видяха в това опит за отлагане на процедурата за избор на нов управител на Централната банка. 

Искането до Конституционния съд е за частична отмяна на решението, с което бяха приети процедурни правила за избор на гуверньор. При приемането на тези правила възникна спор дали трябва само парламентарни групи да имат право да издигат кандидати за управител на БНБ или това е право на всеки народен представител. Според левицата има основателни съмнения за определена предрешеност при избора на управител на БНБ. 
Конституцията дава такова право на всеки народен представител, а правилата, които прие мнозинството, бяха да отреже това право на народния представител да прави индивидуални кадрови предложения, коментира депутатът от БСП Корнелия Нинова.
Произнасянето на Конституционния съд не е свързано времево с избора на нов управител, уточни Нинова. На въпрос на "Хоризонт" дали това ще попречи на избора на нов управител на Централната банка, председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова отговори:
Категорично искам да заявя, че тая подписка за мен има само политически измерения, а може би и икономически. Ако се запитаме какви са причините, след като и обикновеният юрист разбира, че това не може да бъде противоконституционна процедура, да се прави подобна подписка, само ми се струва, че най-лесният отговор би бил - някой се опитва да отложи избора на гуверньор, може би за след ваканцията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.