Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат предлаганата от правителството пенсионна реформа

| обновено на 02.07.15 в 12:16
Снимка: БГНЕС

Депутатите обсъждат трети час предлаганата от правителството пенсионна реформа и още шест проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване. Проектът на Министерския съвет предвижда плавно увеличаване на стаж и възраст за пенсиониране, като през 2037 г. за масовата трета категория труд мъжете и жените да се пенсионират на 65 години – с 40 години осигурителен стаж за мъжете и 37 години стаж за жените. Най-силен отпор на предлаганите промени има от "БСП лява България". 

Промените в Кодекса за социалното осигуряване целят увеличаване на пенсиите в бъдеще и устойчивост на пенсионната система, за да може пенсионерите да имат адекватен доход, подчерта в мотивите на внесените промени в пенсионната система вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той защити пакета от социални мерки, които предвиждат плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране, като хората в масовата трета категория труд да се пенсионират на 65 години за мъжете и жените:
Ние виждаме, че българското население застарява, че след години ще има доста повече пенсионери и доста по-малко хора, които произвеждат БВП. Всеки, който се занимава професионално с тази тема, знае много добре, че запазването на сегашното положение гарантира катастрофа с пенсиите в бъдеще.
Министър Калфин изтъкна недостига в Националния осигурителен институт, както и че пакетът е подкрепен от социалните партньори: синдикати и работодатели. Според него плавната промяна на възрастта няма да се усети от хората, като мъжете, родени през 1964 г., ще са първите, които ще се пенсионират на 65, а жените, родени през 1972 г., ще са първите, които ще се пенсионират на 65. Всички останали ще се пенсионират по-рано.

Корнелия Нинова от БСП атакува увеличаването на възрастта с аргумента:
Тук предлагаме замразяване на стажа и възрастта. Няма как при всички експертни оценки, които направих, да се пенсионираш на 65 години и да имаш 40 години стаж. За прехода от 25 години много хора от това поколение работиха в сивия сектор. Това, което предлагате, означава на 25 да започнеш работа и до 65 да не си имал нито един пропуснат ден осигурителен стаж. Това практически е невъзможно. С това повишаване на стажа и възрастта обричате много хора, и то от това поколение, върху което се направиха всички експерименти, да не може никога да отговори на условията за пенсиониране.

Според Георги Гьоков предложената пенсионна реформа цели хората да получават много малко години пенсия или въобще да не доживеят до такава, с оглед на все по-ниската продължителност на живот. 

Мая Манолова призова за общ фронт за жените в пленарната зала, за да не се допусне гласуване на възрастта за жените, като се противопостави и на предлаганото увеличаване на възрастта в силовите структури, където се предвижда плавно увеличаване на възрастта до достигане на 55 години. 

Мариана Тодорова от АБВ атакува предложението на БСП за замразяване на възрастта и стажа за пенсиониране, като ги обвини, че не се дават адекватни решения.

Проектът на правителството цели още повишаване на размера на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с два пункта през 2017-а и 2018 година и падане на тавана на пенсиите от първи януари 2019. Предвижда и запазване на тристълбовия пенсионен модел, като се регламентира правото на свободен избор за лицата, родени след 31-ви декември 1959 година, да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или само за пожизнена пенсия в държавно обществено осигуряване, като се предвижда изборът да не е еднократен. 

Заявка за подкрепа на промените на правителството обявиха от ГЕРБ, от Реформаторския блок и от АБВ, а ДПС и Патриотичният фронт не са участвали досега в дебата. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.