Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николина Ангелкова: 20% спад в туризма този летен сезон

Снимка: БГНЕС

Летният туристически сезон в България върви с 20% спад спрямо миналата година, призна министърът на туризма Николина Ангелкова, но отказа да коментира причините. Ангелкова и министърът на културните ценности и туризма на Италия Дарио Франческини откриха заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова българо-италиански туристически форум. Министър Ангелкова съобщи, че Министерството на туризма разработва инвестиционна карта на България в областта на туризма:

Отраслите, към които италианските инвеститори проявяват най-голям интерес са енергетиката, туризмът, банковото и застрахователното дело. Почетното второ място на туризма в тази класация, което свързваме предимно с изграждането на хотели и курортни селища по Черноморието и в София. Министерството на туризма разработва инвестиционна карта на България в областта на туризма съвместно с общините и с представителите на бизнеса. Тя ще обобщи информацията, която би представлявала интерес за чуждестранните инвеститори, а нашата администрация ще има грижата да я представи на международни форуми и изложения.

Миналата година над 37 000 туристи са посетили София, което е една трета от общия брой на италианските туристи били в България, каза кметът Йорданка Фандъкова. Италия проявява интерес към инвестиции в балнео, уелнес и СПА-туризъм у нас, подчертя тя:

Ние вече имаме интерес от страна на италиански инвеститори за развитие на такъв туризъм в София. Неотавна беше взето решението от Столичния общински съвет за отдаване на концесия на старата баня в Банкя заедно с възможности за построяване на хотел. Надявам се това да се случи и да бъде пилотният проект, който да покаже възможностите за развитие при запазване собствеността. Старите бани в Горна баня, в Овча купел също така да бъдат предложени, за да може да се възстановят и да привличат туристи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.