Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС: Целта на референдума за изборните правила цели промяна на моделите на управление

| обновено на 08.07.15 в 10:38
Снимка: БГНЕС

Мнозинството в Народното събрание (НС) отхвърли предложението на ДПС от законодателната програма на парламента да отпадне окончателното обсъждане на промените в Закона за референдумите.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че има сценарий за въвеждане на еднопартийно управление, като с промените се цели промяната в изборните правила, които ще доведат до невъзможността на малки партии да влязат в парламента.

Ще кажа само, че целта на българския референдум за изборните правила е много ясна – цели се чрез промяна на изборните правила, чрез въвеждане на смесена пропорционално-мажоритарна система, да се променят моделите на управление на страната. /.../ Измененията в този закон са пряко свързани с инициирания от държавния глава референдум за промяна изборните правила и целят в крайна сметка въвеждане на смесена избирателна система. Прекият ефект ще бъде, че първата политическа сила ще упражни собствено еднопартийно управление, всички останали партии ще загубят от своето реално, съгласно вота, представителство. Поемате тежка политическа отговорност за последствията, които ще понесе младата българска демокрация, след като сценарият бъде реализиран докрай.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов подчерта, че с промените се цели единствено да се даде възможност на сънародниците зад граница да участват в референдум  и се уреждат принципните правила по отношение на провеждане на референдум едновременно с друг вид избори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Законът за референдумите влиза на второ четене в Народното събрание

Българите в чужбина да могат да гласуват на референдуми. Това предвижда Законът за референдумите, който влиза на второ четене в Народното събрание. След като Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление бе приет от..

публикувано на 08.07.15 в 07:42