Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите сили в НС разчетоха по различен начин резултатите от референдума в Гърция

Снимка: БГНЕС

В декларации политическите сили в Народното събрание (НС) разчетоха по различен начин резултатите от референдума в Гърция. Едни видяха задълбочаване на дестабилизацията в Гърция, а други видяха противопоставяне на несправедливостта на кредиторите.

Според реформаторите категоричният отговор "не" на проведения референдум безспорно изразява суверенната воля на гръцкия народ в подкрепа на гръцкото правителство, но не дава решението нито на гръцката криза, нито на дестабилизацията на гръцката държава и общата дестабилизация в Югоизточна Европа. Съпредседателят Радан Кънев:

ЕС е и трябва да остане общност, основана на общи отговорности, задължения и принципи. Гърция не избра пътя на други страни, които преживяха криза и излязоха от нея с драстични и болезнени реформи.

Според Янаки Стоилов от БСП гръцкият народ се е противопоставил достатъчно категорично на несправедливостта в отношенията с неговите кредитори. Необходим е много баланс и разум между двете преговарящи страни, за да се намери разумно и справедливо решение, в основата на което по никакъв начин не бива да бъдат само финансовите съображения:

Сега ние очакваме и от страна на гръцкото правителство, и на европейските институции спешно да се търси решение, което наистина да бъде отговорно, защото ние знаем, че сметките трябва да се плащат, но заедно с това знаем, че това трябва да бъде правено с оглед на възможностите на хората.

Според лидера на ДПС Лютви Местан въпросът на референдума в Гърция е бил подвеждащ и недопустим и основа за бъдещи тревожни практики:

Представяте ли си след десет години следващо популистко мнозинство в Народното събрание да попита българския народ дали България да върне 16-те милиарда на кредиторите - заем, който гласувахме в тази пленарна зала. Нали знаете какъв ще бъде резултатът от този референдум - НЕ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.