Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие процедурни правила за избор на бъдещия омбудсман

Мандатът на омбудсмана Константин Пенчев изтича на 20 октомври

Народното събрание (НС) прие процедурни правила за избор на бъдещия омбудсман. Предложенията за кандидати ще се правят от депутати и парламентарни групи.

Когато се открие процедурата, кандидатите ще бъдат изслушани на открито заседание в Комисията по вероизповедание и правата на човека. Гласуването е тайно, с бюлетина. За провеждането му ще се избере комисия от девет членове - по един от всяка парламентарна група и един независим. В случай че при първото гласуване от народните представители никой от кандидатите не е получил необходимото мнозинство, ще се проведе второ гласуване, в което ще участват кандидатите с най-много гласове. При равен резултат между кандидатите ще се проведе нова процедура за избор.

Мандатът на омбудсмана Константин Пенчев изтича на 20-и октомври. Той обяви, че ако бъде номиниран отново, би се кандидатирал за втори мандат.

Мандатът на омбудсмана е 5-годишен, като той може да бъде избран повторно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.