Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха процедурните правила за избор на подуправители на БНБ

Снимка: Българска народна банка

Мнозинството в Народното събрание прие процедурни правила за избор на подуправители на Българската народна банка (БНБ), които ще позволят веднага, след като новият управител на БНБ бъде избран и номинира експерти за свои заместници, те да бъдат гласувани от Народното събрание.

ГЕРБ не взеха под внимание настояването на Реформаторския блок в процедурните правила да бъде записано, че кандидатите трябва да представят декларация за това дали са били членове на Управителния съвет на БНБ за периода на обявяването на КТБ в несъстоятелност.

Менда Стоянова от ГЕРБ изтъкна, че в процедурните правила за избор на подуправители на БНБ не може да има допълнителни изисквания, освен тези, които са записани в закона, и че от автобиографията на всеки кандидат може да се види дали е бил част от Управителния съвет.

Съгласно приетите правила кандидатите трябва да се представят в рамките на 20 минути в бюджетната комисия. Определят се 10 минути за отговори на въпроси. Засега е свободно само мястото на ръководителя на управление “Банков надзор".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.