Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК проверява още три болници за злоупотреба със скъпо струващи медикаменти

Снимка: БГНЕС

Здравната каса проверява три болници за злоупотреба със скъпо струващи медикаменти. Това съобщи подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров. Той обясни, че касата е направила анализ, който ясно показва в кои болници разходите за лекарства са съмнително високи или пък са се увеличили рязко, без за това да има основателен аргумент. 

Около десет са болниците, които анализът на НЗОК е определил като рискови за злоупотреби със скъпи лекарства. Две от тях вече бяха обявени, това са Онкологичният диспансер във Варна и Хематологията в София. В момента касата проверява други три лечебни заведения. Ако се установят нарушения те също ще бъдат предадени на прокуратурата и Икономическа полиция. 

Готвят се проверки и в още 5-6 болници, каза подуправителят на здравната каса д-р Димитър Петров. 

Той допълни, че НЗОК планира мерки за намаляване на разходите за лекарства. Ако те се приемат, резултатът им ще бъде свиване на очаквания преразход на парите за медикаменти от 160 на 110 милиона лева в края на 2015-та.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.